Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A szolgáltatás-támogatás és egyszerűsítés, az egyedülállóan összetett Dán Királyi Könyvtárban (olvasóink szavazatára)

2019-ben a Dán Királyi Könyvtár több Ex Libris-alkalmazást vezetett be. A könyvtár funkciói:
- nemzeti könyvtár
- a központi kormányzat belső könyvtára
- 100 dániai település közkönyvtárainak könyvtárközi központja
- a közös, központilag frissített könyvtárközi kölcsönzési rendszer része.
Négy egyetemmel és a Dán Média- és Újságíró Iskolával is együttműködik, hogy központi könyvtári adminisztrációval, szolgáltatásokkal, fejlesztéssel segítse őket. A legnagyobb létszámú könyvtári személyzetet foglalkoztatja Dániában: 30 helyszínen mintegy 800 embert. A tudományos könyvtárak integrációjáról lásd a KIT-ben: link Ex Libris-alkalmazások és stratégiai sikerek .

I. Ex Libris Primo link ügyfélbarát keresőszolgáltatása központosított, személyre szabott hozzáférést nyújt a Dán Királyi Könyvtár által támogatott öt felsőoktatási intézmény diákjainak, oktatóinak, ill. az ezektől független, nyilvános felhasználóknak.

II. Ex Libris Alma: link központosítva kezeli öt egyetemi könyvtár és maga a nemzeti könyvtár gyűjteményeit: nyomtatott, elektronikus és digitális dokumentumokat, mintha azok egyetlen könyvtár fiókjainak gyűjteményei lennének. Partnereik három különböző könyvtári rendszert használtak. Ezeket integrálni kellett. Differenciálás: az elektronikus forrásokat úgy kellett megosztani, hogy figyelembe veszi a különböző fajta licenceket és az egyes egyetemek igényeit. Knut Bockman, könyvtári rendszerekért felelős vezető tanácsadó szerint az Alma mellett főleg azért döntöttek, hogy koherensen tudják kezelni e különböző licenc- és felhasználói típusokat. Az Alma eszközeit folyamatos önálló tanuláshoz, segítségnyújtáshoz, felhasználói képzéshez is használják: pl. a dokumentációs portál "tréning" területeiről származó anyagok megosztása, "Help for this page" keresés az együttműködő könyvtáraik könyvtárosainak, képzési webináriumok. Jelenlegi és jövőbeli Alma-alapú projektek:
1. Most 16 milliós fizikai állományukat rendezik át az Alma fizikai adatmodellje alapján.
2. Folyamatosan növelik az Alma hálózatában összekapcsolt felsőoktatási és tudományos könyvtárak számát.
3. Jelenleg tesztelik, hogyan teljesítenek a hálózatban a konzorciumi könyvtárak. Az ügyfelek közvetlenül a saját szervezetük Primo felületéről kérhetnek majd tételeket bármelyik konzorciumi könyvtárból.
4. Az Alma révén szoros kapcsolat alakult ki az egész könyvtári közösséggel és a könyvtárak között, s ez várhatóan tovább bővül és elmélyül.

III. Alma Network Zone: a független dániai egyetemi könyvtárak közötti együttműködés érdekében hálózatot létesítettek a bibliográfiai rekordok megosztására, beleértve egy-egy tétel metaadatait is. (Ref.: Szabó Eszter)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról