Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A szövegértés fejlesztése segít a matematikában is

HVG: Miért kíséri olyan sok szorongás és frusztráció a középiskolai matekfelvételit?
Kosztolányi József, a tavaly Rátz Tanár Úr-életműdíjjal kitüntetett, idén 60 éves szegedi szakember: - Mert a szülők, bár a lehető legjobb szándékkal, túl nagy tétet állítanak a gyerekek elé. Úgy érzik, mintha minden ezen múlna. A másik gond a szövegértés, amivel lényegesen csehebbül állunk, mint magával a matematikával. Magyarországon és vele együtt a régi keleti tömb országaiban sokáig dominált a "tiszta" matematika oktatása, amelyen azt értem, hogy a feladatok zöme a matematika nyelvén volt megfogalmazva. Legalább két évtizede már a kerettantervek és érettségi követelmények összeállítói ügyelnek arra, hogy az érettségin a pontszám minimum 40 százalékát valódi szövegbe ágyazott matematikai problémák megoldásával lehessen elérni. Közben viszont a szocializációs hatás ez ellen dolgozik. Gondoljunk csak a mindent elárasztó rövid szöveges üzenetekre és emotikonokra, amelyek miatt a fiataloknak már egy másfél soros szöveg összeolvasása is megterhelő lehet. Tanár szakos hallgatóknak az egyik előadásomon a matematikai szövegek elemzése a téma. Ott arra biztatom a leendő kollégákat, hogy a tantestületben vegyék majd fel a kapcsolatot az adott osztályok magyartanáraival, és matematikai szövegeken is végezzenek nyelvtani mondatelemzést a diákokkal.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról