Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A szűzhártya mítoszai - szemellenző-nyitogatás (videó)

Az alábbi 11 perces előadás linkjének qr-matricája kiragasztható a vonatkozó felvilágosító könyvek polcára. (Qr-kód készítését ld.: link )
- Úgy nőttünk fel, hogy azt hittük, a szűzhártya a szüzesség bizonyítéka. Mint kiderült, tévedtünk. Rájöttünk, hogy a népszerű mese a női szüzességről két anatómiai mítoszon alapul. Az igazság orvosi körökben több mint száz éve ismert, ám e két mítosz továbbra is megnehezíti a nők életét szerte a világon.
Mint a legtöbb mítosz, a szűzhártyát övező mítoszok is hamisak. Nincs szűzi pecsét, amely varázsütésre eltűnik az első szex után, és a szüzek fele könnyedén élhet nemi életet vérzés nélkül. Bár azt mondhatnánk, hogy e mítoszok nélkül minden rendben lenne, s a szégyen, bántalmazás és becsületgyilkosságok megszűnnének. Ám ez persze nem ilyen egyszerű. A nők szexuális elnyomása sokkal mélyebbről ered, mint egy egyszerű anatómiai félreértés a szűzhártyával kapcsolatban. Mindez a női szexualitás kulturális és vallási szabályozásának kérdése. S ezt sokkal nehezebb megváltoztatni. De muszáj megpróbálnunk.
Orvosként mi így járulunk hozzá. Azt akarjuk, hogy minden lány, szülő és (jövendőbeli) férj tudja, mi a szűzhártya és hogyan működik. Azt akarjuk, hogy tudják, a szűzhártya nem szüzességi bizonyítvány. S így megszabadulhatunk az egyik leghatásosabb eszköztől, amellyel ma a fiatal nőket korlátozzák. Miután mindezt elmondtuk önöknek, talán azt kérdik, mi a másik lehetőség: ha a szűzhártya nem lehet a női szüzesség bizonyítéka, mivel helyettesíthetjük azt? Szerintünk semmivel sem kell helyettesíteni.

Régebbi hírforrás(ok): A szexuális felvilágosításban is segíthet könyvtár, mint semleges hely link Felvilágosítófilm a punciról - egyelőre norvégul link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról