Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A tájékoztató munka lelke: könyvtári honlap fejlesztése és karbantartása

A hibrid könyvtárban (ti. amely olvasói igényeit követve papíralapú és elektronikus dokumentumokat egyaránt szolgáltat) átrendezodnek a belso tevékenységek. Roitberg tapasztalatai szerint a könyvkatalogizáló részleg végzi az elektronikus folyóiratok könyvtári honlapra való felvitelét, a szerzeményezés felelose foglalkozik a licenckérdésekkel, az olvasószolgálat, a feldolgozás és a szerzeményezés szakértoi látják el a könyvtári honlap szerkesztoi feladatát is, az informatikai munkatárs osztályozza az elektronikus folyóiratokat, a tájékoztató könyvtárosok pedig részt vesznek a különbözo fejlesztési munkákban. Még a titkárság is részt vállal az elektronikus könyvtárral kapcsolatos információk aktualizálásában. Az új helyzet megnövekedett rugalmasságot vár el, tehát az egységek között folyamatos egyeztetés (és ennek megfelelo légkör) szükséges. A hatás kívülre is sugárzik; megnövekszik az ilyen könyvtár presztízse: "A könyvtárak ma olyan szakmai ismeretek birtokában vannak, hogy gyorsan követni tudják a fejlodés trendjeit, figyelembe véve saját igényeiket. Az egyetemi könyvtárak rangja megnövekedett nemcsak az egyetemen belül, hanem az információforgalmazók szemében is. Sok könyvtáros pozíciót szerzett a vezetésben, ami azt jelenti, hogy sokkal többet tehet a könyvtár jövendo céljainak megvalósításáért. Ez ösztönzi a munkatársakat, hogy aktívan kezdeményezok legyenek." A megnövekedett technikai feladatok üzembiztos kezelésére saját technikai szakértogárda is szükséges -- írja a szerzo.
Referálva: Az elektronikus könyvtár hatása a könyvtári menedzsmentre / ref. Klein Ágnes. In: TMT 48 (2001) 11 p. 452-456; link

Hírforrás: The influence of the electronic library on library management: A technological university library experience / Roitberg, Nurit. In: IFLA Journal 27 (2001) 1 p. 14-18.
2003. augusztus 13.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_tajekoztato_munka_lelke_konyvtari_honlap_fejlesztese_es_karbantartasa
Régebbi hírforrás(ok): The influence of the electronic library on library management: A technological university library experience / Roitberg, Nurit. In: IFLA Journal 27 (2001) 1 p. 14-18.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról