Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A társadalom egészségi állapotát csak a peremek alapján lehet megítélni - íme, praktikus könyvtári lépések

Néhány napja jelent meg a Ferenc pápa Álmodjunk együtt - Út egy jobb jövő felé c. könyve. Az egyházfő eddig is figyelemreméltó kijelentéseket tett, hangsúlyosan a bármilyen szempontból elesett, hátrányos emberek szempontjainak figyelembe vételével. A könyv számba veszi a katolikus egyházon kívül is megfontolásra érdemes gondolatait, és néhány javaslattal is szolgál. Kézenfekvő a könyvtár szerepét és lehetőségeit is megfogalmazni e gondolatok tükrében. Kezdjük most a szép elvek helyett konkrét számokkal, pl.:

1. Vegyük a könyvtárad küldetése szerinti célcsoport demográfiai jellemzőit. Hány százalékuk jár a 4.c-be, lakik az Alvégen / Felvégen, mozgássérült, tájépítész-szakos, asztalos, meleg, nagycsaládos, 40 és 50 év közötti stb.? - Az egyes szempontok nyilván különböző típusú könyvtárakra érvényesek. (Persze, nem lehet minden adatot könnyen megszerezni, ezért elsőre elég a nagyobb csoportokra figyelni.)
2. Aztán vizsgáljuk meg a könyvtárad használói táborának ugyanezen arányait. Persze, adatbázisunkban sem lehet minden vonatkozó adatot előhúzni, ezért elsőre érdemes az elérhetőbb adatokra koncentrálni. Ha az arányok között nagyobb eltérés van, akkor érdemes valamilyen akciót kitalálni azok nagyjábóli helyreállítása érdekében. Alacsony az Alvégen élők aránya a könyvtárhasználók között? Akkor érdemes lehet az ottani iskolával, öregek otthonával közös programokat szervezni, hosszabb távon fiókkönyvtárat nyitni, vagy lerakatot kezdeményezni valamelyik kereskedelmi egységben? A legjobb válasz nyilván helyismeret birtokában adható meg.
3. Tudjuk, hogy a könyvtári szolgáltatás nagyobb egységnyi életminőség-növekedést jelent a hátrányosabb helyzetű emberek számára. (Aki megteheti, hogy bármely könyvhöz, kommunikációs csatornához, közösségi fórumhoz hozzáfér, annak arányaiban kevesebb újdonsággal tud szolgálni a könyvtár.) Ezért a hátrányos helyzetűek arányát - egy azonos esélyeket nyújtó társadalomban - érdemes felülreprezentálni a használók között, pozitív diszkriminációval csökkentve lemaradását a kedvezőbb helyzetű csoportokkal szemben.
4. Ha az egyes demográfiai csoportok között kisebb-nagyobb ellentétek feszülnek - az utóbbi időkben számos ilyen árok épült -, akkor készülj fel ezek azonosítására, a törésvonalak mentén álló felek bevonásával ezek tudatos és tapintatos mérséklésére. Bizony, ez kihívás! De ha ez sikerül, akkor minőségügyi papírok meglététől függetlenül kijelentheted: a közösség nélkülözhetetlen, pótolhatatlan szolgáltatójává tetted könyvtáradat - beteljesítve a könyvtár küldetését. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Roma gyerekek a könyvtárban - minőségmutató; csak magas bizalmi szint mellett link Vajon miért nem célozzuk üzeneteinkkel a szegényeket? link Hátrányos helyzetűek támogatása felsőoktatási könyvtárban - katalizáló szerep link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról