Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A távolabbról bevándorlók alig maradnak el a könyvtárhasználatban - megmutatja a nemzeti könyvtár

(frissítve) A holland Királyi Könyvtár link is közread könyvtárhasználati adatokat. A személyes adatoktól megtisztított kimutatást emellett össze is veti a statisztikai hivatal nyilvántartásaival. Így izgalmas adatokat állíthat elő bárki, akár tartományokra is lebontva. pl. használók száma, társadalmi osztály, jövedelem stb. szerint. Ahogyan tette Mark Deckers független könyvtári tanácsadó is. Néhány megállapítása:

- A holland családok negyede rendelkezik könyvtári tagsággal. Tartományi szóródás: 36%-20%. Ezt magyarázhatja az eltéró átlagéletkori illetve a könyvtárak kisebb költségvetése is.
- A hollandiai hátterű családok 18, a nem nyugati hátterű családok 16, a nyugati migrációs hátterűek (pl. lengyel, román és bolgár) viszont csak 12%-ban rendelkeznek könyvtári tagsággal. Tehát a könyvtár biztosan nem csak a bennszülött elit kulturális intézménye.
- Az alacsony jövedelműek kisebb arányban tagjai a könyvtáraknak (21%), mint a magasabb jövedelműek (30%).
- A férfiak 14, a nők 20%-a könyvtártag. A gyerekeknél még nincs gender-olló.

Ha kombináljuk az adatokat, akkor a holland közkönyvtáraknak leginkább az alacsony jövedelmű, nyugati migrációs hátterű férfiakra kell ráhajtaniuk (akik mellesleg a könyvtártagságban kevésbé jól teljesítő Limburg tartományban laknak).

A tanácsadó elismeri a nemzeti könyvtár igyekezetét a közérdekű használati adatok közreadásában, emellett felsorolja a létező, de még el nem érhető hasz-nálati és működési adatok körét, szorgalmazva azok nyilvánossá tételét. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Statisztika és könyvtári trendek - kiadványsorozat a Könyvtári Intézettől link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról