Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A technológia adott - és az azt elfojtó bürokrácia is

Ócska sci-fi-filmnek is tűnhetne, ami nyugati "licenc" alapján készült a vasfüggöny keleti oldalán: szerepel benne a szovjet Steve Jobs, automatizált tervgazdaság és kriptorubel. Bármennyire hihetetlennek tűnik, nem sokon múlt a megvalósulása.
1962-ben azonban egy merész orosz matematikus jelentkezett a tervgazdaságra épülő nagyszámítógép-hálózat forradalmi víziójával. A hosszú évekkel később a nyugati sajtó által a szovjet kibernetika királyának nevezett Viktor Gluskov álma az automatizált nemzeti számítási és információs rendszer (orosz rövidítéssel: OGAS) volt.
Gluskov zsenialitása megmutatkozott az 1982-es halála után néhány hónappal megjelent könyvében, A papírmentes informatika alapjaiban. Kifejtette benne, hogy hamarosan nem lesz szükség nyomtatott újságokra és könyvekre, de a modern kor embere elbúcsúzhat a papírra jegyzeteléstől és a hagyományos televíziózástól is, mindezeket ugyanis egy képernyő és egy mini rádióvevő kombinációja fogja helyettesíteni. Emellett beszélt programozható mosógépekről, papír nélküli levelezésről, multifunkcionális telefonokról és olyan virtuális személyi asszisztensekről, mint amilyen ma az Apple-féle Siri vagy az Amazon Alexája.
A nagy medve szorítása azonban erősebb volt, így nem bontakozhatott ki teljesen a matematikus tehetsége, a szovjet internet projektje hosszas tervezés után 1970-ben sem kapta meg a finanszírozási engedélyt. A költségvetés döntnöke, Vaszilij Garbuzov pénzügyminiszter volt az OGAS egyik legnagyobb ellenzője.
Benjamin Peters médiatudós 2016-ban megjelent, Hogyan ne kössünk össze egy nemzetet: A szovjet internet nyugtalan története című könyvében hosszan fejtegeti, hogy a szovjet internet bukása miért varrható egyedül a bürokrácia nyakába. Érvelése szerint technológiai akadálya nem lett volna a rendszer kiépítésének, hiszen akkor már atomerőművek is működtek, és a szovjet űrprogram is túl volt néhány eredményes küldetésen. Olyannyira, hogy a Szputnyik-1 műhold sikeres fellövését követően Amerika megijedt, és válaszul megalapította a védelmi kutatásokért felelős DARPA ügynökséget, melynek feladata volt a legújabb hadi- és infokommunikációs technológiák kutatása, illetve egy saját hálózat kiépítése. A szovjet projektet pedig árgus szemekkel figyelte az amerikai CIA John F. Kennedy elnök utasítására, aki úgy fogalmazott: ha az megvalósul, Amerikának kampec.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról