Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A tudás...

A szervezeti átalakítások, leépítések és összevonások nagy veszélye, hogy az emberi fejekben megtestesülő szakértelem és tapasztalat -- a munkatársakkal együtt -- könnyen elillan. A szervezetek gyakran nem fordítanak a tudással való gazdálkodásra kellő figyelmet. Pedig: "Ha a HP tudná, amit tud, háromszor ilyen nyereségesek volnánk." -- ami természetesen nem csak a HP-ra, és nem feltétlenül a hármas szorzóra vonatkozik.
A tudásgazdálkodáshoz először magát a tudást érdemes meghatározni, illetve azt, hogy mi nem a tudás. Nem a feladó [pl. könyvtáros], hanem a címzett dönti el, hogy a kapott üzenet valódi információ-e. Van köze az intuícióhoz, amely sűrített szakértelem. Mérésével is gondok akadnak: "Nem az a bölcs, aki sokat tud, hanem az, aki hasznos dolgokat tud." -- mondta Aiszkhülosz. "A tudás -- szemben az információval -- hitekről és az állásfoglalásokról szól." (The knowledge-creating company / Ikujiro Nonaka, Hirotaka Takeuchi. - New York : Oxford University Press, 1995) "Amikor a tudás már nem képes továbbfejlődni, véleménnyé vagy dogmává válik."

-- 2000-ben jelent meg a Könyvtári Figyelőben Géró Katalin cikke: Knowledge management - hóbort avagy a jövőnk? = KF. 2000. 1/2., p. 104-112. link melynek talán fő kérdése az volt, hogy képesek-e a könyvtárak kihasználni a tudásmenedzsmentben rejlő lehetőségeket. Egyelőre talán nem, de nem biztos, hogy minden elveszett. Első lépésként talán az lenne hiteles, ha a könyvtárak belső tudása válna ismertté a rendszer számára; hogy a könyvtár tudja, hogy a könyvtár mit tud... (MG)

Hírforrás: Tudásmenedzsment / Thomas H. Davenport, Laurence Prusak. - Budapest : Kossuth, BKE Vezetőképző Intézet, 2001. - 195 p.
2003. május 14.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_tudas
Régebbi hírforrás(ok): Tudásmenedzsment / Thomas H. Davenport, Laurence Prusak. - Budapest : Kossuth, BKE Vezetőképző Intézet, 2001. - 195 p.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról