Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A túl sok és a túl kevés szabadidő is gondot okoz

Sokan panaszkodnak arra, hogy nagyon elfoglaltak, több "énidőt" szeretnének. Igazuk van, ugyanis tudományosan igazolt, hogy a saját elképzelés szerint eltölthető órák hiánya nagyobb stresszhez vezet, és csökkenti a szubjektív jóllétet. Kérdés viszont, mi a helyzet a sok szabadidővel. Erre kíváncsi kutatók első körben több mint 21 ezer amerikai adatait elemezték, akik részletesen beszámoltak arról, mit csináltak az elmúlt napon. Részletezték, hogy mikor és mennyi ideig foglalkoztak egyes tevékenységekkel, és ez milyen érzést keltett bennük. Kiderült, hogy a szabadidő növekedésével együtt nőtt a szubjektív jó érzés is, azonban nagyjából két óra múlva megállt ez a növekedés, majd öt óra elteltével zuhanni kezdett. Egy másik vizsgálat során online kutatást is végeztek, több mint 6000 ember bevonásával. Három csoportba osztották őket. Azt kellett elképzelniük, hogy legalább hat hónapig kevés (napi 15 perc), mérsékelt (napi 3,5 óra) vagy sok (napi 7 óra) a szabadidejük, amit tetszésük szerint tölthetnek el. Ezután be kellett számolniuk arról, milyen mértékű elégedettséget, élvezetet, boldogságot tapasztaltak. Mind a kevés, mind a sok szabadidővel rendelkezők elégedetlenebbek voltak azoknál, akiknek közepes mennyiségű szabadidő jutott. Akiknek alig volt szabadidejük, stresszesebbnek érezték magukat, viszont a sok szabadidővel rendelkezőkön egyfajta haszontalanságérzés uralkodott el, ami kedvezőtlenül befolyásolta elégedettségüket. A kutatók a Journal of Personality and Social Psychology című folyóiratban összegezték eredményeiket, amelyek summázata, hogy a személyes jólét szempontjából a mérsékelt mennyiségű szabadidő tetszés szerinti eltöltése az optimális, ha viszont valaki hirtelen sok szabadidőhöz jut (munkahely megszűnése, nyugdíjazás), akkor minél produktívabban kell kihasználnia a rendelkezésre álló órákat.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról