Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A város nappalija: az új Innsbrucki Városi Könyvtár

A könyvtári koncepció link központjában a nyilvános tér áll: a dokumentumok mellett a városlakók találkozási pontjának szánják, amelyet találóan jellemez a "harmadik hely" elnevezés. A találkozásra és beszélgetésre szánt zónákat parkettaburkolattal látták el, és kényelmes ülőbútorokkal rendezték be. Az "olvasókávéházban" hírlapok és folyóiratok állnak rendelkezésre. (Az ital-, étel- és kávéautomaták a könyvtár tulajdonában vannak.) Az ifjúsági könyvtárat egy fából készült ülőlépcső választja el a többi résztől. A gyermekkönyvtár az emeleten található: falba süllyesztett "kuckók" színesítik, emellett a falakat és az ülésre szolgáló lépcsőket egyaránt zajcsökkentő gyapjúbevonat borítja. Nincs számítógép sem - itt az olvasásé és a játéké a főszerep.
A könyvtárosokkal a központi, a szép- és szakirodalmi részlegnél elhelyezett, valamint a gyermekkönyvtárban lévő tájékoztatópultoknál találkozhatnak az olvasók. Természetesen a könyvvisszavételi és -kölcsönző automatákat is igénybe lehet venni.
A könyvtárban két kiállítóterem van; az egyikben évente kilenc alkalommal rendeznek tárlatokat tiroli művészek munkáiból, a másikban városfejlesztéssel kapcsolatos kiállításokat, rendezvényeket tartanak. A "város nappalija" a tanulás helyeként is funkcionál: a munkaállomások egy részét számítógépekkel, illetve a saját gépek használatához szükséges konnektorokkal látták el, de csoportos tanulásra alkalmas terek is választhatók. Ennek a könyvtárnak nem a diákok állnak a fókuszában: nem tudományos intézmény, minden társadalmi réteget szolgálnia kell. Erre példa az időseknek szánt internethasználati tanfolyam vagy a nyelvi társalgási klubok működése.
A könyveket a 180 cm magas, fekete polcokon levegősen helyezték el. A padlószőnyeg-borítás biztosítja és jelzi is egyben, hogy az adott helyiség egy nyugalmasabb, csendes zóna a könyvtárban. A hangoskönyvek és DVD-k külön részen találhatók. A pedagógiai jellegű feladatok ellátása érdekében egy munkatárs olvasáspedagógiai és csoportmunkával, egy pedig a bevándorlás, az integráció, a sokszínűség és a befogadás témáival foglalkozik.
A rendezvénytér szűkíthető vagy bővíthető; kijárata közvetlenül az utcára nyílik, így nyitvatartási időn túl is használható. 2018. novemberi nyitása óta jól működik; a látogatók kezdettől magabiztosan mozognak az épületben, ami a tervezők előrelátó munkájának köszönhető. (A város nappalija: az új Innsbrucki Városi Könyvtár; ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról