Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A versenyképesség ma már nem pénzügyi kérdés (könyvtár: eltartottból értéktermelő?)

Nem a fogyasztásnövelésnek, hanem a fejlesztésnek az időszakát kell, kellene élnünk - hangzott el a közgazdászok szeptember 7-én kezdődött vándorgyűlésén Sopronban. Ez a felszólítás egybecseng a kormányzat gazdaságpolitikájával, mely a jövő évi büdzsében komoly mértékű finanszírozás-növekedéssel számol. Mindeközben azonban a reálszféra változatlanul versenyképtelennek tartja az adók mértékét, az államigazgatási apparátus létszámát, a szakképzés állapotát, féknek a magas irányadó kamatot.

Hegedűs Miklós, a GKI Gazdaságkutató ügyvezető igazgatója úgy véli, a magyar munkaerő a bérmunkához már túl képzett. A nagyobb tudást igénylőhöz pedig még alulképzett. A kormányzati lépések pedig azért késnek, mert a drága államot, a felduzzasztott államapparátust az üzleti szféra csak akkor tudja eltartani, ha sok pénzt vonnak el tőle. Ezért nem csökkennek a vállalkozók terhei, ezért nincsen járulék és adócsökkentés.
Forrás: Menedzsmentfórum, 2003. szept. 12., link

-- Képesek-e a könyvtárak eltartotti szerepükből aktív érték-előállítóvá válni? Hogy a könyvtárak melyik kategóriába tartoznak most, azt a -- minőségirányítás szempontjából is -- a használók döntik el, leginkább nonverbálisan: lábukkal és szavazatukkal. Válaszuk lemérhetővé válik az elvonások más szektorokhoz viszonyított nagyságával. A nettó értéktermelő ágazatoktól ugyanis a fenntartónak sem érdemes elvonni. Amennyiben a könyvtár képes puszta információn túl a következetes értékhozzáadásra, tudásszolgáltatásra, a fenntartó számára is -- forintban, erkölcsi javakban, hosszú távú befektetésben -- nyereséget termel. (Korábban már említett példa: link ) Természetesen nem reális, hogy a könyvtár eltartsa magát. Az viszont reális elvárás lehet, hogy fenntartóival képes tudatni: léte gazdaságilag is kifizetődőbb, mint nemléte. Be tudjuk ezt bizonyítani? (MG)

Hírforrás: Piac és Profit, Menedzsmentfórum, 2003. szept. 12., link
2003. szeptember 24.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_versenykepesseg_ma_mar_nem_penzugyi_kerdes_konyvtar_eltartottbol_ertektermelo)
Régebbi hírforrás(ok): Piac és Profit, Menedzsmentfórum, 2003. szept. 12., link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról