Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A világ legjobb közkönyvtára - munkásnegyedben szolgál a Gabriel García Márquez Könyvtár

A rotterdami kongresszusán az IFLA a világ legjobb új nyilvános könyvtárának választotta a latin-amerikai irodalomra szakosodott barcelonai könyvtárat. A Nobel-díjas kolumbiai regényíróról, Gabriel García Márquezről elnevezett könyvtár link tavaly nyílt meg Barcelona Sant Martí de Provençals munkásnegyedében. A zsűri méltatta építészetét és az innovatív megközelítését, amelyek a helyi lakosságot a könyvtárhasználatra ösztönzik, a személyzet és a helyi közösség közötti interakciót, a terek és szolgáltatások rugalmasságát, a tanulás iránti elkötelezettséget és a program fenntarthatóságát.

"Azért kaptuk a díjat, mert modellünk a könyvtárat az otthon meghosszabbításává teszi, otthonos fotelekkel és terekkel" - mondta Neus Castellano könyvtárigazgató. "Így a gyerekek és az idősek órákat töltöttek a könyvtárban, és nem csak azért jönnek, hogy könyveket vegyenek elő, hanem sokkal tovább töltenek itt. A sűrűn lakott, sok diákot otthont adó környéknek nagy szüksége volt erre a könyvtárra." "Nem számítottunk a győzelemre. Soha egy spanyol könyvtárat sem jelöltek. Elismerés a város által végzett munkáért."

Még az idén megnyitják az "érzékek szobáját", speciális igényű és tanulási nehézségekkel küzdő gyermekek számára. Maga a könyvtár 800 férőhelyes, de egyes napokon akár 1300 embert is befogadtak. Az igazgató rámutat a "könyvtári turizmus" jelenségére is: az emberek azért jönnek a környékre, hogy lefényképezzenek a szellős favázas épületet. A városi tanács kultúráért felelős vezetője elmondta, hogy a díj igazolása annak a politikának, amelyet a város 30 évvel ezelőtt kezdett el a könyvtári hálózat létrehozása érdekében, amelyek közül a Gabriel García Márquez volt a legújabb.

García Márquez a Száz év magány című, úttörő mágikus realizmus című regényének megírása után élt a városban. Mario Vargas Llosa mellett ő volt a másik nagy itt élő latin-amerikai író. A könyvtár 40 000 latin-amerikai irodalommal kapcsolatos dokumentumot kínál. A könyvtár üzemelteti a Radio Maconda nevű közösségi rádiót is, az író ünnepelt regényében szereplő fiktív Macondo falu tiszteletére. (ref.: MG)

4 perces videó a könyvtárról: link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról