Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Fenntartható megőrzés - mit is érthetünk alatta?

Az UNESCO Konzultáció a Fenntartható Fejlődés Mutatóiról (Consultation on Indicators for Sustainable Preservation) dokumentum javaslata szerint az információ megőrzése akkor fenntartható, ha:
- A jogokon alapuló és azokat ápoló jogok (mint például a véleménynyilvánítás szabadsága, az információhoz való jog, a magánélethez való jog stb.);
- mindenki számára nyitott, előnyös, közreműködő stb. (Nyílt szabványok / normák, nincs akadálya a belépésnek, nyitott ismeretek az információk megőrzéséről stb.);
- Mindenki számára segíti az elérést a befogadás, a sokszínűség előmozdítása, az érthetőség, hitelesség és használhatóság garantálása stb.
- Sokféle érdekelt támogatja. Vagyis az információmegőrzési lehetőségekben és kihívásokban többen érdekeltek (kormány, állami intézmények, civil szervezetek, magánszektor, közösségek stb.) bevonásával kezelik;
- Rugalmasság - alkalmazkodás a változásokhoz (technológia, környezet stb.), kockázatviselő képesség.
- Hosszú távra berendezett: az információk megőrzése garantálja az információk elérhetőségét, hitelességét, érthetőségét és használhatóságát a jelen és a jövő generációja számára is;
Ez a dokumentum az információmegőrzés fenntarthatóságának átfogó mutatóival kapcsolatos konzultáció alapja, amelyet a fenti elvek és azok kapcsolódó dimenziói határoznak meg, és amely tartalmazza a gendervonatkozású kérdéseket is.
A konzultáció javaslatot és visszajelzést kér indicators.dakar@unesco.org a mutatókról és azok használatáról.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról