Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A Zotero és Mendeley a legmegfelelőbb hivatkozás-kezelő (egy felmérés szerint)

Az EndNote link , a Mendeley link , a RefWorks link és a Zotero link által generált online és nyomtatott cikk, könyv, könyvrészlet és webes forrás bibliográfiai adatait hasonlították össze olyan kézzel írt hivatkozásokkal, melyek megfeleltek 15 orvosbiológiai folyóirat-hivatkozási előírásainak és az Országos Orvostudományi könyvtár (NLM) hivatkozási stílusának. A legkevesebb hibát a Zotero által generált 11 folyóirat hivatkozásaiban és az NLM stílusában észlelték, míg a második legkevesebb hibát a Mendeley-ben találták. 9 folyóirat legtöbb hibáját az EndNote által készített hivatkozásokban találták, míg 4 folyóirat esetében a RefWorks hivatkozásokban volt a legtöbb hiba. A dokumentumtípusokat tekintve a legalacsonyabb hibaszámot a Zotero, míg a legmagasabbat a RefWorks mutatta. Minden program esetében akadt gond, különösen az online dokumentumok URL-címeinek és a hozzáférés időpontjának generálásában. Azt is kiderült, hogy több hibát a hivatkozás-kezelők technikai korlátai okozták, míg más hibák a hivatkozási stílusok helytelen beállításából keletkeztek. Az összehasonlítás kimutatta, hogy Zotero és Mendeley a legmegfelelőbb hivatkozás-kezelő. (Hivatkozás-kezelő szoftverek összehasonlítása pontosság alapján; autoref.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról