Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Acces4you tanúsítvány ezüst fokozata - Eötvös Károly Megyei Könyvtár, elsőként

A veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár link a hazai könyvtárak közül elsőként kapta meg az Acces4you tanúsítvány ezüst fokozatát link . Az Access4you egy védjegy, amely az épített környezet akadálymentességéről nyújt részletes és megbízható információt mozgás, látás, hallás és kognitív speciális igénnyel élő emberek számára. A cél az, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek a szolgáltatásaink, minden társadalmi réteg a könyvtár használójává válhasson. A tanúsítvány megszerzéséhez maga a tanúsító szerv is tud segítséget nyújtani, de a leghasznosabb és legfontosabb az érintett társadalmi rétegekkel való személyes kapcsolat, hiszen ők tudják legpontosabban meghatározni az igényeiket és problémáikat.

Felvettük a kapcsolatot a helyi és országos szervezetekkel, majd az egyeztetések tapasztalatain kívül a tanúsító szervezet elvárásait is felhasználtuk. Így egyrészt a mozgásukban korlátozottak számára biztosítottuk a könyvtár minden részlegének elérését, másrészt a siketek és nagyothallók számára a Kontakt jelnyelvi szolgáltatást, mobil indukciós hurkot, harmadrészt a vakok és gyengénlátók számára a Braille-írásos tájékoztatókat, az üvegfelületeink érzékelhetővé tételét, továbbá a kognitív zavarral élők számára pedig egyszerű, grafikus információs táblákat készítettünk, illetve biztosítjuk nekik az elvonuláshoz szükséges tereket és eszközöket.
Bár nem minden könyvtár és intézmény számára van lehetőség az összes igényelt szolgáltatás bevezetésére, azonban lehetőségeihez mérten mindenki tehet lépéseket a helyi igényeknek megfelelő szolgáltatásokat biztosítására, miután felvette már a kapcsolatot a helyi szervezetekkel.

A tanúsítvány megszerzése térítéses ugyan, de általa lépésenként valóban felhasználóbaráttá válhatunk. Az eszközök beszerzése is költséges, de odafigyeléssel, a reális igények felmérésével fokozatosan minden könyvtár tud tenni a hátrányos helyzetű lehetséges használóiért.
Ennek érdekében bíztatunk mindenkit, hogy ismerje meg a környezete igényeit, és együtt igyekezzenek mindenki számára kedvező megoldást találni. Már néhány apróság is nagy segítséget jelenthet, mellyel új új használókat nyerhetünk, ezzel pedig a társadalom számára még inkább hasznosabbá válhat a könyvtár.

Hírforrás: Oros Sándor, Eötvös Károly Megyei Könyvtár
2023. július 31.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=acces4you_tanusitvany_ezust_fokozata_-_eotvos_karoly_megyei_konyvtar_elsokent
Régebbi hírforrás(ok): Ha nem csak kipipálod az akadálymentesítést... - A kritikus gondolkodás eredménye minden használó számára élmény link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról