Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Adatalapú döntéshozatal - Könyvtárstatisztikai kamuadatok és kiszűrésük 2.

Folytatva a múlt héten kezdett link anyagot...

4. Függvények, grafikonok, algoritmusok, konfidenciaintervallum, szignifikancia szintek, becslések, hipotézisek - Önmagukban ezeknek a teljesen idegen kifejezéseknek kibontása is elég arra, hogy el lehessen vetni a hasisztikai adatokat.

5. Bármilyen meglepő, de az adatok visszamenőleg is elemezhetőek, kiszűrhetőek a lódítások és tisztíthatóak. A jövőben pedig elég csak az IKR-eket becsatornázni (mint ahogy a pénztárgépeket, vagy a KIRA rendszer eleve felhőben fut, az önkormányzati ASP rendszer - stb.) egy közös adatközpontba, hogy valós napi adatokat kapjon az, aki erre illetékessé válik. Sőt... a jelenleg felhőszolgáltatást igénybe vevő könyvtárak esetben ez akár már most működhetne is.

6. Azt gondolni, hogy az adatokat begyűjtő ezeket nem tudja, mert biztos az is könyvtáros és nincs ott egy statisztikához értő ember, (ami ugyebár egy külön szakma) elég gyerekes dolog. Meg különben is nem ő számít, hanem a fenntartó - egyenesen bátor gondolat. Ne felejtsük el: a Köz szolgálatában állunk.

7. Bár a matekot nem lehet átverni, de azért fontos, hogy a dolgok mögé lehessen látni. Mi okozta az eltérést, a kiugrást, a bezuhanást. Ellenben a nagy képen ezek nem fognak változtatni. (folytatjuk)

Régebbi hírforrás(ok): Mi az akadálya annak, hogy az összes könyvtár közvetlenül pl. a NAV-nak szolgáltasson adatokat?! link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról