Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Adatbányászat az elektronikus egészségügyi nyilvántartó rendszerekben: lehetőség a könyvtárosok számára

Az Amerikai Egyesült Államokban az Elektronikus Egészségügyi Nyilvántartásoknak (Electronic Health Record, EHR [link ]) az állam által támogatott elterjedése figyelhető meg, melynek eredményeképpen az EHR a kórházak 96%-ában, az orvosi rendelők 78%-ában van jelen. A rendszerben található adatok - a betegek kórképei - a megfigyelésen alapuló bizonyítékok gazdag forrásául szolgálnak, amelyek segíthetnek olyan kérdések megválaszolásában, melyekre a klinikai kísérletek nem képesek. (...) A szerzők végezetül ajánlásokat fogalmaznak meg a könyvtárosok és az NNLM számára:
- a könyvtárosoknak munkakapcsolatot kell kezdeményezniük az EHR nyilvántartások kapuőreivel, szabványaik kidolgozóival és a kórházi döntéshozókkal, hogy a csapatmunka részesei lehessenek;
- információs szakemberekként a könyvtárosoknak arra kell törekedniük, hogy bekerüljenek az adatgazdák csoportjába, ahol a különböző metrikák kidolgozásában, az adatminőség és a rendszerbiztonság fenntartásában és optimális keresési algoritmusok kifejlesztésében is közreműködhetnek;
- a könyvtárosok bevonhatók a klinikai döntéstámogató projektekbe, mivel képességeik alkalmassá teszik őket az egészségügyi adatok bányászatára (az anonimizált aggregált adatok elemzése az egész egészségügyet tanulékonyabbá és hatékonyabbá teheti, míg a személyre szabott és precíziós gyógyászat az egyén kórelőzményeire építve segíti a döntéshozatalt);
- az orvosi könyvtárosoknak az információkeresés során az EHR nyilvántartásait hiteles forrásként, bizonyító erejű adategyüttesként kell kezelniük;
- az NNLM és az egyéb szakmai szervezetek a jövőben szervezzenek továbbképzéseket, indítsanak pilot projekteket és interdiszciplináris együttműködéseket az egészségügyi nyilvántartásokban való keresésről és adatbányászatról, szakmai tapasztalatcserével erősítve a data science (adattudomány) e részterületének fejlődését.
Mindezek alapján megállapítható, hogy a könyvtárosok előtt jelentős lehetőségek állnak arra, hogy növeljék az Elektronikus Egészségügyi Nyilvántartóhoz kapcsolódó szerepüket. (Adatbányászat az elektronikus egészségügyi nyilvántartó rendszerekben: lehetőségek a könyvtárosok számára; ref.: (Heronyányi Zs)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról