Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Adatbázisból szakmai hub, magánerőből. Minta, könyvtáraknak is

Előző számunkban már szóltunk a cikkről, de érdemes terjedelmesebben idézni...
Új tulajdonosa van az Artportal.hu-nak, aki bízik benne, hogy önfinanszírozóvá tudja tenni szerzeményét. Nem reménykedik profitban, csupán közösségi haszonban az Artchivum létesítője.
Egy év alatt önfenntartóvá kívánja tenni Kiss Ferenc az Artportalt, mégpedig úgy, hogy közben erőteljes bővítésbe kezd. A jelenleg kétfős munkatársi gárdát 10-15-re bővítve a műkereskedelem marketingportálját kívánja megteremteni. Tervei közt a hírszolgáltatás erősítése, az adatbázis fejlesztése, a művészeti színtér ismert szereplőinek blogjai, valamint kiemelt művészek önálló honlapszerű megjelenései is szerepelnek.
Akár egy éven belül kiderül, hogy különféle támogatások segítségével, keresztfinanszírozással önfenntartóvá válhat-e egy művészeti adatbázis, ám profitot még biztosan sokáig nem fog termelni -- mondta saját tapasztalatai alapján a HVG-nek Bélai György. Ő 13 éve vágott bele egy magyar művészeti adatbázis megteremtésébe, tudva, hogy annak felépítése minimum 25-30 évet vesz igénybe. A ráfordítás nagyságához támpontot adhat, hogy az Archívum meghatározó forrása az a 250 ezer tételt meghaladó, döntően magyar vonatkozású szakirodalomból álló könyv- és levéltár, amelyet az elmúlt években vásárolt össze. Az adatbázist nyolc művészettörténész építgeti, az adatok számítógépre vitelét egy 18-22 fős csapat végzi.
Adatbázist csak úgy érdemes készíteni, ha az dinamikus, interaktív és globális -- hangsúlyozza Bélai, aki elszörnyedt azon, hogy a különféle, amúgy szegény kulturális intézmények statikus és lokális adatbázisokat építgetnek; szerinte ez a mai technológiai lehetőségek mellett pénzkidobás.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról