Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Adatgondozókat képeznek - mester szakon

Svájcban két felsőoktatási intézmény kínál információtudományi alapképzést és mesterszakot. E kettő közül a Genfi Szakfőiskola ad a francia mellett német nyelvű képzést, méghozzá nemcsak könyvtárosoknak, hanem levéltárosoknak is. A bolognai elveknek megfelelő képzéseken túl csak Svájcban elismert továbbképző és átképző szakokat is működtetnek azok számára, akik könyvtárakban vagy levéltárakban kívánnak dolgozni.
A már korábban meglévő információtudományi mesterszakot 2016-ban adatfókuszúvá tették az adatgondozás, az információs szolgáltatások és az adattudomány középpontba állításával. Ez a döntés azt is szolgálta, hogy egyértelműen elkülönítsék egymástól a mester- és az alapképzést. Egyúttal nyitni kívántak az olyan, nem-információtudományi diplomával rendelkezők irányába, akiknek már vannak információtechnológiai kompetenciái, melyeket a statisztikai adatfeldolgozás és a gépi tanulás területén szeretnének elmélyíteni. Az utóbbiak - a könyvtári szakreferensekhez hasonlóan - a kutatási adatok kezelése terén elsajátított ismereteiket adatkurátorként vagy adatgazdászként (data steward) hasznosíthatják. 2017-ben megnyitották az adatgondozás (Data Curation) és az adattudomány (Data Science) mesterszakos szakirányokat a gazdaságinformatika szakon végzettek számára is. (Az adatgondozás mint a Genfi Szakfőiskola információtudományi mesterszakának súlyponti témája; ref.: Koltay T.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról