Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Adatkereső eszközzel segíti a Google a kutatókat, adatújságírókat, adatbányászokat

Az alkalmazás beleillik a Google Books és a Google Scholar sorába.
A piaci rést egyebek mellett a fiatal kutatókban találták meg, akiknek még nincsen meg a kapcsolati tőkéje a legmegfelelőbb adatforrások kiválasztásában. A fejlesztés során a Google tag-elési segítséget adott az egyes adatbázisoknak. A Schema.org szabványosított szótár segítségével címkézhetik adatbázisaikat azok tulajdonosai. A Google ezek mellett speciális algoritmust is használ a rankinghez.
A fejlesztést támogatta, hogy egyre több kutatástámogató szervezet elvárja, hogy a kutatás eredménye nyilvánosam elérhető legyen, pl. minőségbiztosítási szempontból.
Noha az eszköz a későbbiekben összetettebbé válhat, a Google nem tervezi az adatbázisok elemzését, ahogyan azt a weboldalan vagy a képek esetén teszi. A rendszer egyelőre nem teszi lehetővé az adatbázisok API-kkal való lekérdezését, bár az idővel ez változhat. Mindenesetre a Google figyeli a használók tevékenységét, a későbbi alakítások érdekében. Az is elképzelhető, hogy a Dataset Search később összenő a Google Scholarral, azaz a kutatás eredményéből ugorhatunk majd az adatok forrásához.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról