Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Adatkezelési tervet is oktatnak az ETH-n a kritikus gondolkodás kurzuson

Az ETH-n a hallgatók, a doktoranduszok és a kutatók számára a kritikus gondolkodást oktató kurzus keretében megtanítják, hogyan hozzanak megfelelő információkkal alátámasztva döntést a kutatási adatok kezeléséről. Ezenkívül különböző csoportok és tanszékek számára az igényekhez szabott kurzusokat (kiselőadásokat, egynapos képzéseket) is kínálnak. A kutatási adatok kezelésének tematikáját egyes esetekben a kutatási etikával és a tudományos publikálással kapcsolatos oktatás kereteibe illesztik be.
Ma már a pályázati támogatások odaítélésének feltétele, hogy a tervezett projekt tartalmazzon adatkezelési tervet, amelyet a pályázat várható hatásának egyik elemeként vesznek figyelembe. Nyolc svájci egyetem közös projektjének (Data Life-Cycle Management, DLCM) egyik jelentős eredménye az adatkezelési terv kidolgozása, amely az adatok későbbi publikálását és a megőrzésüket is tekintetbe vette. Ez a terv a kutatók számára is hasznosítható.
Az adatok aktív kezelése átfogó feladat, amely az adatok teljes életciklusát felöleli, beleértve a kezdeti időszakot is, amikor az adatok még nem statikusak, elemzésük folyamatban van. Az ETH-ban ezt az openBIS szoftverplatform segítségével végzik, amelyhez elektronikus laboratóriumi nyilvántartó (ELN) és laboratóriumi információkezelő (LIMS) rendszert illesztettek. Tervezik, hogy összekapcsolják az openBIS rendszert az ETH adatarchívumával. (Kutatási adatokkal kapcsolatos szolgáltatások a zürichi ETH könyvtárában; ref.: Hegyközi I.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról