Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Adatkönyvtáros? - Igény lenne rá...

A kutatás egyre inkább digitális eszközöket alkalmaz. Az ennek során keletkező adatokat kezelni kell, úgy, hogy hozzáférhetővé tesszük, szervezzük és hosszú távon megőrizzük őket. A könyvtárosok ahhoz szoktak hozzá, hogy az adatok az információs értékpiramis alján, az információ és a tudás szintje alatt találhatók, tehát nem kell velük foglalkozni. Mára azonban megnőtt fontosságuk, ezért a könyvtárosok egy részének - e funkciót támogatandó - egyre inkább az adatok szakembereivé (is) kell válnia. Jó hír, hogy számos vonatkozó feladatot már meglevő ismereteik és készségeik birtokában meg tudnak oldani. A digitális források jövőbeni használhatóságához például azzal járulhatnak hozzá, hogy
- dokumentálják, hogy honnan származik az adott adatállomány,
- miért fontos és hogyan kell használni.
Amikor metaadatokkal látják el az adatállományokat, a feladat ismerős számukra, viszont sokkal összetettebb annál, mint amire a szöveges dokumentumok esetében van szükség. Az adatok esetében is van referensz-interjú, amely általában több kérdésből áll, mint annak hagyományos (és jól ismert) formája. Lehetséges ugyanakkor, hogy eredményeként az adatkönyvtáros hasznos, de nem végleges válasz tud csak adni a felhasználónak. (Koltay Tibor)

Hírforrás: Koltay Tibor
2018. július 10.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=adatkonyvtaros_-_igeny_lenne_ra
Régebbi hírforrás(ok): Kutatás 2.0 - hogyan kapcsolódhat be a könyvtáros? link Tippek referenszinterjúhoz, adatkönyvtárosok számára link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról