Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Adatkönyvtárosok - növekszik jelentőségük

Hitelesebb a kutatás akkor, ha a publikáció mellett a nyers kutatási adatok is elérhetőek. A hazai és nemzetközi kutatásfinanszírozási alapok pedig egyre inkább megkövetelik ezt a nyíltságot.
Noha nem adatkönyvtárnak hívják, de egyedi igényekre szabott adatrepozitóriumok már most is működnek Magyarországon, amelyeket elsősorban kutatási eredmények nyilvántartására használnak. Az adatok kezelését jelenleg az adott szakterületen működő szakemberek végzik.
A társadalomtudományokban jól működő és nyílt felhasználású repozitórium működik, informatikai háttere és a folyamatos adatmenedzsment is biztosított. Ezzel szemben az óriási méretű adatokat előállító kutatóhelyeken, mint pl. a CERN, a kutatási eredmények megszűréséhez egyedi és bonyolult szoftverek sokasága szükséges, a végeredmény pedig általában egy matematikailag ábrázolható függvény. A DEENK és MTA KIK közös vállalkozásában elindult adatrepozitóriumot már birtokba vették a genetikusok. Bizonyos megközelítésből az MTMT, mint a tudományos művek nemzeti bibliográfiai adatbázisa vagy a Nemzeti Névtér is adatkönyvtárnak számítanak. A piacorientált vállalatoknál azonban szigorúan felügyelt adatbázisok működnek olyan adatok és információk tárolására, amelyek a kutatás-fejlesztést és a termékfejlesztést szolgálják, ezért nem lehetnek közhasznúak és nem könyvtáros szakemberek működtetik, de olyan vélemény is elhangzott, hogy amikor megszűnnek az eredeti intézmények és megváltoznak az eredeti célok, akkor előbb-utóbb minden a könyvtárakba fog kerülni, talán még ezen adattárak is. (Kutnyánszky Anikó)
- Adatkönyvtár, adatkönyvtáros volt a vállalati könyvtárosok 30., dec. 5-i műhelybeszélgetésének témája a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban. A műfaj tehát műhelybeszélgetés volt, konferencia vagy hasonló helyett. Ami lényegében témában irányított szakmai diskurzust jelent. A jelenlévők belekérdeztek az "előadásokba", és "real time" kommentálták, szemmel láthatóan a témában való bennfentesként, aktívan érdeklődőként. Lehet, hogy tényleges eszme-csere és tudástermelés folyt? (MG)

Hírforrás: KIT-összeállítás
2019. december 05.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=adatkonyvtarosok_-_novekszik_jelentoseguk
Régebbi hírforrás(ok): Adatkönyvtárosok - tudományos könyvtárak szakemberei és oktatói link Tippek referenszinterjúhoz, adatkönyvtárosok számára link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról