Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Adatkönyvtárosok - tudományos könyvtárak szakemberei és oktatói

A könyvtárosok ahhoz szoktak hozzá, hogy az adatok az információs értékpiramis alján, az információ és a tudás szintje alatt találhatók. Mára azonban megnőtt az adatok fontossága, ezért a könyvtárosoknak egyre inkább az adatok szakembereivé kell válniuk, különös tekintettel arra, hogy számos feladatot már meglevő ismereteik és készségeik birtokában meg tudnak oldani. Ezek körébe tartozik a segítségnyújtás adatkezelési tervek elkészítésében, továbbá a kutatók igényeinek megfelelő, már létező adatállományok felderítése. A gyűjteményszervezési ismeretekkel és tapasztalatokkal rokon a repozitóriumokban elhelyezendő adatállományok kiválasztása, illetve ezek metaadatainak ellenőrzése.
Az adatkönyvtárosok gondozhatnak adatgyűjteményeket, de munkájuk kötődhet számítástechnikai feladatokhoz, valamint a kutatók olyan tevékenységeinek segítéséhez is, mint az adatok elemzése és az adatvizualizáció (az adatok vizuális megjelenítése). Új feladatkör a szöveg- és adatbányászat is, amelynek kapcsán főként a licencek, a felhasználóképzés és az újonnan keletkező (derivált) adatok kurátori gondozása emelhető ki. Emellett az adatkönyvtárosság magában foglalhatja a bibliometriai és alternatív metrikák (altmetrics) alapján történő számítások elvégzését és népszerűsítését. Végezetül a meglevő felhasználóképzés mellé felzárkózhat az adat-írástudás oktatása, mivel az rokona az információs műveltségi képzéseknek. (A felsőoktatási könyvtárosok mint az adatok szakemberei; ref.: Koltay T.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról