Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Adattudományi képzést nyújt az egyetemi könyvtár

Az Arizonai Egyetem Könyvtára link (Tucson, Arizona) adattudományi szolgáltatásai kiterjednek a számítógépes írástudásra, a földrajzi információs rendszerek (GIS) használatának oktatására és a tudományos eredmények reprodukálhatóságának elősegítésére. Ennek érdekében új munkatársakat vettek fel, digitális tananyagokat fejlesztettek, valamint külső és belső együttműködéseket alakítottak ki, meghatározva azokat a területeket, amelyek tekintetében a könyvtár szerepet játszhat. A számítógépes írástudás iránti igény folyamatosan nő az egyetemen. Éppen ezért a könyvtár workshopokat kínál az "R", és korlátozott mértékben a "Python" programnyelv használatáról.
Az adattudományi szolgáltatásokat a könyvtár az egyetem IT részlegével, szakmai bizottságaival, illetve külső partnerszervezetekkel együttműködésben biztosítja. Olyan képzési formák és rendezvények is a kínálat részét képezik, mint a tematikus worshopok, hackathonok vagy éppen a Software Carpentry és Data Carpentry (link kezdeményezések. A könyvtár részt vesz az International Open Access Week (link és a Love Data Week (link programjaiban is.
A könyvtárosok belső át- és továbbképzésében élnek a Library Carpentry (link által kínált lehetőségekkel. Elmélyült ismereteket szerezhetnek a Data Science Training for Librarians (link folytatását képező Data Science and Visualization Institute for Librarians (link programjaiban való részvétellel is. Amikor valamilyen okból munkatársaikat nem tudják átképezni az adatkönyvtárosi munkakörökre, a könyvtár számára prioritás, hogy az újonnan felvett szakemberek az adattudományt és az adatműveltséget középpontba állító könyvtár- és információtudományi mesterszakos végzettséggel rendelkezzenek. Nem könyvtáros végzettségű szakemberek alkalmazására is sor kerülhet, amihez azonban intézményi kultúraváltásra is szükség van. (Adattudományi szolgáltatások a felsőoktatási könyvtárakban; ref.: Koltay T.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról