Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Adatvezérelt állománygazdálkodás segít a könyvtárosnak - fejlesztési terv a felsőoktatási könyvtárban (olvasóink szavazatára)

A legutóbbi ACRL-Choice webinar bemutatta az új típusú felsőoktatási fejlesztési terv (approval plan) megvalósítását az Ebsco GOBI rendszerén keresztül: hogyan profitálhatnak ebből a könyvtárosok. Különböző gyűjteményi profilokat, preferenciákat állíthatnak össze. Ez alapján a rendszer egyaránt támogatja a nyomtatott és e-könyvek beszerzését. Értesítéseket küld az újonnan beszerezhető könyvekről. Számontartja a keresletvezérelt igényeket (DDA).
A beszélgetést az Ebsco GOBI könyvtári megoldásokért (link ) felelős igazgatója moderálta. Továbbá Greensboro egyetemi könyvtárának technológia szolgáltatási igazgatója és a texasi egyetemi könyvtár gyűjteményfejlesztője vett részt. Mindketten elmondták, az új fejlesztési terv bevezetése hogyan egyszerűsíti intézményükben a folyamatokat. Egyszerűbb lesz frissíteni a gyűjteményeket. Figyelhetik az elektronikus és nyomtatott formátumokból adódó duplumokat. Különböző módszerekkel szerezhetik be a monográfiákat. Az oktatók javaslatokat tehetnek a beszerzésre.
A hallgatóságtól több kérdés érkezett. Az egyik a csak e-könyvekre vonatkozó fejlesztési terv. Ilyen "eOnly" profil is készíthető a GOBI megoldáson keresztül. Rugalmasabb és megbízhatóbb a jóváhagyási folyamat. Beállíthatják a profilt, hogy milyen könyvek érdeklik a könyvtárat. Heti elektronikus értesítőt kapnak az újonnan beszerezhető e-könyvekről. Ez alapján gyorsan megrendelhetik a szükséges példányokat. A hagyományos könyvtáraktól eltérően ennek listájában nem jelennek meg a nyomtatott könyvek.
Mit lehet tenni, hogy a könyvtár elkerülje a hivatalos beszerzésből, a fejlesztési tervből és a igényalapú beszerzésekből eredő duplumokat? A GOBI pont ezeket a duplikátumokat szűri ki automatikusan. A könyvtár dönthet, hogy mégis többet rendel-e belőlük.
Mi történik, ha az e-book később jön ki a nyomtatott változatnál? Bár az esetek 60%-ában a kettő együtt érkezik, ha a az e-könyv mégis később jön, akkor az elektronikus formátumot preferáló rendszer előbb kiküldi a nyomtatott változatot. Majd az e-könyv megjelenése után kicseréli a példányt. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról