Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Adj egy ifjúsági regényt haldokló lányról - MI-re alapuló keresést kínál a Library Thing

A LibraryThing 2005 óta működő közösségi katalogizáló szolgáltatás link , amelynek azóta több, mint 2,8 millió tagja van, akik több, mint 186 millió könyvet katalogizáltak eddig link .

E szolgáltatás is előrukkolt a mesterséges intelligenciára fejlesztett keresőjével. Az egyelőre a ChatGPT3-ra épülő szolgáltatás 2021 szeptembere előtti kiadványokat tud keresni (egyelőre elég lassan), viszont bár helytelen válaszokat még tud adni, de új könyveket nem talál ki (nem "hallucinál"). Olyan kérdések alapján tud könyveket találni, mint pl. "ifjúsági regény haldokló lányról" vagy "szikrázó vámpírok" esetleg "filmek alien invázióról".

E szolgáltatás azon a területen kínál újat, amely eddig a könyvtárosok privilégiuma volt. Könyvtárosi kihívás, vagy feladat tehát: hogyan tudjuk e szolgáltatást megismerni, használni, illetve meghaladni? (összeáll.: Takács Dániel)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról