Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Afrikai könyvtár a 14. századtól - hallgatók másolta könyvekből

A Sankoré Madrasa (más néven Sankoré mecset, Sankoré Masjid vagy Sankoré Egyetem) egyike annak a három középkori mecsetnek és tanulási központnak, amelyek a Nyugat-Afrikában fekvő Maliban, azon belül Timbuktuban találhatók. A 14. században alapított Sankoré mecset egészen az 1591-ig virágzott. A mecset medreszévé (azaz iskolává) fejlődött. A "Sankoréi Egyetem" kifejezést néha a Sankoré medresére is alkalmazták, bár nincs bizonyíték olyan központosított oktatási intézményre, mint amilyenre az egyetem kifejezés utal. Ehelyett a mecset fókuszpontként szolgált az egyes tudósok és saját magántanítványai számára, valamint egy olyan helyszín, ahol előadásokat és órákat tartottak.

A Sankoré mecsethez kötődő muszlim tudósok rengeteg könyvet halmoztak fel az egész muszlim világból, aminek következtében Sankoré tanulási és vallási központtá vált. Csúcspontján a mecset volt az iszlám tudósok csoportjának fókuszpontja, akiket nagyra becsültek itthon és külföldön egyaránt.

1526-ban Leo Africanus andalúz diplomata amikor Timbuktuba látogatott, ezt írta: "Számos orvos, bíra, pap és más tudós férfi található itt, akiket királyaik tartanak el. Kéziratok és írott könyvek Észak-Afrikából, amelyek drágábbak, mint bármely más áru." Néhány Sankoré-tudós nagy magánkönyvtárat épített, több mint 1600 kézirattal. Ugyanakkor Timbuktuban nem volt nyilvános vagy egyetemi könyvtár. A kéziratokat helyi diákok másolták. fizetségért. A Timbuktuban írt művek Észak-Afrikába is eljutottak.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról