Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ahogyan a könyvtári munka tényleges értékét számolják (olvasóink szavazatára)

A pénzügyi felmérések során szinte mindig csak a könyvtár által kínált tárgyi szolgáltatásokat (pl. könyvek, CD-k) vesszük figyelembe. De mi a helyzet a nem materiális szolgáltatásokkal, mint például a különböző programok vagy konzultációk? Ezeknek az értékét hogyan tudjuk megfelelően kommunikálni?
A Library Journal a kritikus tervezés ötletével vizsgálta meg a témát, amely provokatív tárgyak létrehozásával hívja ki az elfogadott feltevéseket, más perspektívát kínál, és arra ösztönzi az embereket, hogy új irányban gondolkozzanak.
A kritikus tervezés lencséjén keresztül nézve eljutottak a "láthatatlan munka" fogalmáig. Ez a koncepció az 1980-as évekből származik; célja, hogy felhívja a figyelmet az alulfizetett, nem megbecsült munkákra, melyeket legtöbbször nők végeztek. Az intellektuális munka - ide tartozik a könyvtári munka nagy része - is gyakran láthatatlan marad, ezért nem ismerik el.
A könyvtári munka láthatóvá tételére a Library Journal munkatársai a Library Value Calculator átalakított verzióját használták: az eredeti tárgyi ráfordítások mellett hozzáadták a munka költségét is.
Hogyan számolták ki a munka értékét? Egy kérdőív segítségével megvizsgálták a könyvtárosok napi feladatait, fizetését, munkaidejét, hogy melyik feladattal mennyi időt töltenek el egy nap, és hogy hogyan változtatta meg mindezt a Covid.
Az új kalkulátor, a True Value Calculator link adatok alapján számolja ki a munka költségét, a feladatok és fizetések átlagát felhasználva. Segítségével láthatjuk a teljes, dollárban megadott értékét az intellektuális, láthatatlan és érzelmi munkának, mely lehetővé teszi, hogy a felhasználók élményeket, tapasztalatokat szerezhessenek. (ref.: Salamon Sára)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról