Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Ahogyan a könyvtárosok identitásukat alakítják - szövegeik vizsgálata diskurzuselemzés

A szolgálat iránti elkötelezettséget gyakran egy hivatás védjegyeként emlegetik. A szolgálat az Amerikai Könyvtáros Egyesület (ALA) 2004. évi A könyvtárosság alapértékei c. állásfoglalásában felsorolt tizenegy alapérték egyike. A könyvtárosok számára a szolgálat nem más, mint segíteni az embereknek információforrásokat találni tanulási, kikapcsolódási és munkával kapcsolatos igényeik kielégítéséhez. Ez a tanulmány egy, a könyvtárosok szakmai identitását vizsgáló átfogóbb kutatásból közöl eredményeket a szolgálat központi szerepéről különös tekintettel arra, hogyan állnak ki a könyvtárosok szolgáltatásaik, végső soron a könyvtárosság mellett. A diskurzuselemzés megközelítését alkalmazva a tanulmány azt vizsgálja, milyen szerepet tölt be a szolgálat mint alapérték és támogatás (advocacy) a szakmai identitás megteremtésében. A szerző három különböző adatforrást használt: szakmai folyóiratokat, e-mailes vitafórumokat és felmérések interjúit. Az adatokat abból a szempontból elemezte, milyen diskurzusokat használnak a könyvtárosok, amikor a könyvtárosságról, szakmaiságról és a támogatáshoz való viszonyukról írnak. Amikor a könyvtárosok az általuk nyújtott szolgáltatásokat népszerűsítik, egyben a szakma értéke mellett állnak ki. Következésképpen, ha támogatásról beszéltek vagy írtak, a könyvtárosok saját identitás-alakulásuk aktív részeseivé váltak. Azzal, hogy a támogatást a szakma központi tevékenységévé tették, a könyvtárosok nemcsak másoknak a könyvtárosságról alkotott képét állították kihívás elé, hanem egyúttal saját felfogásukat is. (Kiállni a könyvtárosság mellett: a támogatás és a szolgálat diskurzusa a könyvtárosok szakmai identitásában; Autoref.)

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári véleményvezérek szövegeinek elemzése -- hol van bennük a versenyképesség mintája? link Vándorgyűlési pontok -- nagyító alatt link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról