Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ajtó előtt vannak a könyvtári blogok -- eresszük be őket?

Képzeljük el, hogy egy könyvtár kétnaponta elektronikusan tájékoztatja használóit az újdonságokról, programjairól, recenziókat és jó linkeket közöl. Vagy egy könyvtári szakember kiteszi a gondolatait tartalmazó naplóját a webre. Én például meg tudnék nevezni néhány olyan szakembert, akinek ilyen módon nyilvánossá tett naplójába hetente többször is belekukkantanék szellemi építkezés céljából. Az ilyen és ehhez hasonló webes alkalmazásokat hívják blognak. Az Information Todaly friss száma a blogok könyvtári alkalmazásáról közöl javaslatokat, lehetséges stratégiát, letölthető célszoftvereket, és természetesen gyakorlati példákat.
Van-e pillanatnyilag tere hazai könyvtári blognak? Közéletről, magánügyekről szólók, öncélúnak tűnő magamutogatósak bőven vannak, ám a hazai könyvtári, szakmai önkifejezésre nem tudok példát. Ha lenne, feltehetően egyik indikátora lenne a szakmai eszmecserék szabadságának, a rejtett félelmek nélküli véleménynyilvánításnak. Ha pillanatnyilag ez nem is aktuális, attól még a könyvtár és célcsoportjai közötti kommunikáció egyik hasznos eleme lehetne. (MG)

Hírforrás: Why and How to Use Blogs to Promote Your Library's Services / Darlene Fichter. In: Information Today 17 (2003) Nov/Dec. link
2003. november 12.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=ajto_elott_vannak_a_konyvtari_blogok-eresszuk_be_oket
Régebbi hírforrás(ok): Why and How to Use Blogs to Promote Your Library's Services / Darlene Fichter. In: Information Today 17 (2003) Nov/Dec. link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról