Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Akadálymentesítés 2. - Láthatatlan akadályok

Folytatva Maria Chiara Ciaccheri (Museum@Digit konferencia) link gondolatait...
Az akadálymentesítés során törlendő akadályok gyakran láthatatlanok. És e nehézség miatt követünk el hibákat az akadálymentesítésben. Mert azt gondoljuk, hogy az akadálymentesítés tárgya látható valami. Ezzel szemben teljesen láthatatlan. És e nehézségek gyakran erősítik egymást.

Nick például nyugdíjas órásmester. Rendszeresen látogat múzeumokat. Inkább egyedül teszi, még akkor is, ha nehezen mozog. Nem lát jól közelre, így nem tudja elolvasni a feliratokat, melyek elemzése túl nehéz számára. Nem szereti az audioguide-ot, vagy egyszerűen nem tudja, hogyan kell használni.
Lehet, hogy ebben nincs sok újdonság. De a lényeg: kezdjük elemezni e tényezőket, valóban megkérdezve a közönséget. Nick ugyan fizikai akadályokba ütközik, és testi gondokkal küzd, mert öregszik (ezzel mindannyian szembesülni fogunk). Nem tudunk jól olvasni és értelmezni, pláne, ha nem túl érthetően írták.

Az akadályok természete: fizikai, érzékelési (szenzoros), tanulási, kognitív, gazdasági, technológiai, digitális, kulturális, bevontsági, információs stb. Nick fizikai nehézségeiből következik a szenzoros, abból a tanulási, majd a technológiai nehézség. Ebből például az következik, hogy a digitális eszközök egyrészt lehetnek nagyon hasznosak, mások számára viszont éppen akadályt jelentenek. Ezért olyan összetett a téma. Nézzünk meg néhány akadályt.
- Kulturális korlátok... Az emberek többsége nem szeret múzeumba járni, mert "nem neki való". E mögé nézve azt találjuk: sokuk kényelmetlenül érzi magát a múzeumokban. Mert például a kínálat nem tükrözi igényeiket, vagy mert ismeretlen a hely.
- A részvételi (participatív) korlát azt jelenti, hogy a használók nem kapnak visszajelzéseket jelenlétükről. Túl "messze" vannak, és nem kérdezte meg őket senki.
- A tanulási akadályok - például funkcionális analfabetizmus - kikerülhetők, ha olyan tartalmakat kínálunk, amelyek valamilyen hasznos eszközzel könnyítik vagy segítik életüket.
- Információs akadály: a legjobb programokat rendezhetjük, ám azok - nem kommunikálva - nem lesznek elérhetőek. Az USA-beli Whitney Múzeum link nagyon jó példa a menő akadálymentes weboldalra. Ami egyben alkalmas a múzeummal szembeni előítéletek lebontására is. Gyakran nem is kerül sokba az akadálymentesítés. Ilyen pl. az Instagram alkalmazása, amelyet látássérültek is használhatnak. Persze az ott megadott képek mellé jó leírásokat kell megadni. 
Gondolkodjunk nagyban! Néha csak a fogyatékossággal élők jutnak eszünkbe, de gondolkodjunk szélesebb összefüggésekben. Vegyünk például egy babakocsit toló anyukát. Fiatalabb korában kéthetente járt múzeumba, de most nem képes erre. Idősebb korára pedig majd nem tudja elolvasni a feliratokat, vagy nem talál ülőhelyet, hogy megpihenjen. Ha részekre bontjuk az akadályok halmazát, megnézhetjük, hogyan csinálhatjuk másképpen az egyes dolgokat. (ref. MG) - folyt. köv.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról