Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Akaratlanul kibeszélt elhallgatások

Az ember a testbeszéden túl a hangos vagy írásban rögzített szövegekben is adhat jelzéseket valódi szándékairól. Egyre több cég fizeti be munkatársait drága "testbeszédkurzusokra", ahol arra képesítik őket, hogy leendő konkurenseik gesztusaiból, mimikájából majdan kiolvassák az elhallgatni kívánt információkat az üzleti tárgyalásokon. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az ember a testbeszéden túl a hangos vagy írásban rögzített beszéddel is adhat olyan jelzéseket valódi szándékairól, melyeket valójában nem kívánt közölni. Az írott vagy egyéb módon rögzített szövegek elemzésével kapott eredmények gyakran pontosabbak, mint a testbeszédjelek vizsgálata esetében, hiszen a közlő nem gondol arra, hogy akaratától inkább függő, verbális kommunikációja során akaratlanul feltárhatja elhallgatni kívánt hátsó gondolatait is.

-- A szövegbányászat lehetőséget jelent a többségében magyartanári diplomával (is) rendelkező hazai könyvtáros szakemberek számára. A textmining a bibliometria alapelveivel rokon eszközöket is használva tárja fel a szövegben lévő utalásokat, amelyekből a szövegen vagy szövegeken túlmutató valóságra utal. Ilyen módon nyilatkozatok, szerződések vagy éppen stratégiai tervek ki nem mondott szándékait is lehet vizsgálni. (MG)

Hírforrás: Akaratlanul kibeszélt elhallgatások / Galuska László Pál. In: Világgazdaság, 2003. ápr. 25., link 5&r=24&c=2
2003. április 30.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=akaratlanul_kibeszelt_elhallgatasok
Régebbi hírforrás(ok): Akaratlanul kibeszélt elhallgatások / Galuska László Pál. In: Világgazdaság, 2003. ápr. 25., link 5&r=24&c=2
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról