Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Akcióban a magkönyvtár

A tavasz közeledtével sokan gondolkodnak el azon, hogy milyen növényeket ültessenek a kertbe vagy az erkélyre. Az Óbudai Platán Könyvtár Ezüsthegyi Könyvtárának magkönyvtári szolgáltatása ebben nyújt segítséget, ahol közel 200 fajta különféle vetőmagot lehet megtalálni és kikölcsönözni.

A magkönyvtárban található vetőmagok között szerepelnek haszon- és fűszernövények, dísz- és gyógynövények, fák és cserjék. Az idei újdonságok között szerepelnek a cseresznyeparadicsomok, borsmustár, bordáskel vagy Pak choi, spagetti tök, spárgatök, Halloween tök, többféle menta, nebáncsvirág, leander, fátyolvirág, bársonyos kakukkszegfű, jégvirág, ligetszépe, kerti szamárkenyér - közölte az önkormányzat.

Mint írják, a magkönyvtári szolgáltatás könyvtárszakmai módszertannal katalogizálja és kínálja kölcsönzésre a vetőmagokat. A magok magcsomagokban, fajtánként találhatóak meg a könyvtári rendszerben. Egy magcsomag körülbelül egy balkonládára elegendő magmennyiséget tartalmaz, és minden csomaghoz tartozik egy katalógus- és egy kölcsönzési kártya.

A katalóguskártyáról megtudhatjuk a magok magyar és latin nevét, a fajta nevét, a magvetés idejét, a palántaültetés idejét, a betakarítás idejét, emellett felhívja a figyelmet a termesztés nehézségeire, a fényigényre, a vízigényre és a talajigényre. A katalóguskártya a magokkal együtt hazavihető. A kölcsönzés során egy kölcsönzési adatlap kerül kitöltésre, amire rögzítik a mag nevét, a kölcsönző adatait és a visszahozatal dátumát.

Hozzátették: a magkölcsönzésnek nem feltétele a könyvtári tagság, de a tenyészidő végén, a magszedést követően, a kikölcsönzött mennyiségnek megfelelő vetőmagot vissza várják.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról