Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Aktív idősödés - mi lehet a könyvtár szerepe benne?

A társadalom idősödésével együtt az aktív idősödés fogalma is lassan bekúszik a köztudatba, az emberek többsége mégsem ismeri a kifejezés mögötti pontos tartalmat. Az aktív idősödés nem csupán azt jelenti, hogy minden nap háromszor megsétáltatjuk a kutyánkat, vagy hogy összejárunk a barátnőkkel csevegni, esetleg eljárunk az uszodába hetente kétszer. Ennél sokkal többről van szó.

Az aktív idősödés, mint fogalom az "egészséges idősödésnél" befogadóbb üzenetet közvetít, és elismeri az egészségügyön kívül azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják az egyének és a társadalom idősödését. A cél az egészség és a biztonság lehetőségeinek optimalizálása az életminőség javítása érdekében az életkor előrehaladtával. Lehetővé teszi az emberek számára, hogy az egész életút során megvalósítsák a fizikai, társadalmi és mentális jólétükben rejlő lehetőségeiket, és szükségleteiknek, vágyaiknak, képességeiknek megfelelően részesei legyenek a társadalomnak, miközben megfelelő védelmet, biztonságot és gondoskodást nyújtanak számukra, amikor segítségre szorulnak. A linkelt link tartalom kifejti:
- "aktív" - a társadalmi, gazdasági, kulturális, spirituális és polgári ügyekben való folyamatos részvételre utal;
- "egészség?" - a fizikai, mentális és szociális jólét, melyben a mentális egészséget és a társadalmi kapcsolatokat elősegítő politikák és programok ugyanolyan fontosak;
- az autonómia és függetlenség megőrzése az idősödés során mind az egyének, mind a társadalom számára kulcsfontosságú.
Néhány kulcsfontosságú meghatározás:
- autonómia
- önállóság
- életminőség
- egészséges várható élettartam.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.




Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról