Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


Álhír-gyártás és ellenlépések - csigatempóban az EU

Az Ukrajnához tartozó Krím-félsziget elszakításakor, 2014 tavaszán, majd az ezt követő feszült időszakban vált nem-szakértők számára is nyilvánvalóvá, hogy Oroszország a 21. századi média/kommunikáció eszközeit arra használja, hogy a konfliktusban akármilyen módon is érintett országokban nagy volumenben propagandát terjesszen, politikai ellentéteket élezzen és kreáljon, illetőleg általánosan növelje a káoszt.
Nem tudom, hogy Európa keresi-e, de az biztos, hogy egyelőre nem találja a megoldást arra az immár újnak sem mondható helyzetre, hogy az Unió bizonyos tagállamai, Magyarországgal az élen abszolút kivonták már magukat a korábbi értelemben vett "európai projektből". (Ebből a szempontból nagyjából mindegy, hogy az emberi jogok primátusára és az államélet egyre több területére kiterjedő unióra vonatkozó konszenzus korábban létezett-e, vagy - mint a "tabudöntő" részleg szereti hangoztatni - csak hamisság volt mindig is. És egyelőre azzal sincs mit kezdeni az európai parlamenti választások akár jelentősen átírhatják az ehhez az akciótervhez hasonló nekifutások sorsát.)
A félretájékoztatás elleni EU-s erőfeszítések más kritikusai általában arról beszélnek: rettenetesen kevés az, amit az Unió tett és tesz, és ezen az alkalmasint helyes alapok és irányok ellenére ez a cselekvési terv sem változtat. Az East StratCom Task Force 2017-ben tizenvalahány munkatárssal, 1,1 millió eurós költségvetéssel működött. 2018-ban a büdzsé 1,9 millióra nőtt, az akcióterv szerint idén, ha minden jól megy, 5 millió lesz a keret. A ráfordítások szépen emelkednek tehát, sajnálatosan azonban Oroszország - szakértői becslések szerint - évi egymilliárd eurót szán a maga dezinformációs erőfeszítéseire. És összehasonlításképpen sajnos az is felvetődik, hogy a Magyarországon tavaly létrehozott, 450 körüli címet birtokló propagandamédia-alapítványhoz tartozó cégek éves összforgalma 200 millió euró körül van, míg a magyar közmédia 2019-es költségvetése olyan 300 millió euró.
Van az a szép angol mondás az elégtelen eszközválasztásra, hogy az illető "kést hozott a pisztolyharcba". Dezinformáció-ellenes erőfeszítéseit tekintve az EU egyelőre fogpiszkálókat vet be vadászbombázók ellen.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról