Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Álhír és manipulálás - könyvtár ürügyén

Késsel támadt két migráns egy párizsi könyvtárban az alkalmazottakra link - volt olvasható az Origo kormányközeli hírportálon. Valóságtartalmával kapcsolatban kapásból kérdések merülhetnek fel, ha csak a Hogyan ismerjük fel az álhíreket c. IFLA-plakát link alapján gondolkodunk . Gyanús, mert:
- a hírportál több, menekültekkel kapcsolatos álhírt közölt már (ld. pl.: link )
- forrást nem nevez meg; vagy ugyan egy linknek látszó dolog, de döglött
- a tematika megfelel az orosz propagandáénak (vö.: link
Az interneten rákeresve a párizsi Václav Havel fiókkönyvtárra, az elsők között megtaláljuk az Origo-anyag feltételezett forrását (pl. link ), legalábbis a fotó azonos, a szövegben nagyok a hasonlóságok. (A Google-fordító link is a barátunk, de a bizonyosság kedvéért megkérdezhetünk franciául jól értő könyvtárost is.) Lényeg: a feltehető francia forrásszövegben nem szerepel a menekültre való utalás; az minden bizonnyal az Origo szerkesztőinek szüleménye. Az eset felveti a rasszizmus, a rágalmazás, az inszinuáció minősített esetét, az újságírói etikai kódex áthágásáról nem is beszélve. Az interneten a további találatok között előkerül link , hogy a fiókkönyvtár menekültek felkarolására "specializálódott".
A könyvtárosnak (is) tehát fokozott felelőssége van a hírek továbbadásában, s jól teszi, ha
- a propagandának, álhírnek tűnő tartalmakat bizonytalanság felmerülése esetén sem adja tovább (vö.: Tényellenőrzés - mielőtt bármit is megosztanál, pl. a Facebook-on (videó) link , ugyanis
- a lehetséges tévedés - a könyvtárosok etikai kódexének megsértésén túl - súlyosan alááshatja a könyvtáros hitelességét
- Persze, a forrást, esetünkben az Origo hitelét is kikezdi, de az nem a könyvtáros hatásköre, ugyanakkor mint információforrást, még körültekintően érdemes csak ajánlania.
- Komolyan felmerül a propaganda-eszközökkel sugallott konstrukció egészének hitelessége: az igazságot ugyanis nem szüksége propagandaeszközökkel támogatni. (MG)

Hírforrás: KIT-összeállítás
2018. március 29.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=alhir_-_konyvtari_kontosben
Régebbi hírforrás(ok): Tényellenőrzés - mielőtt bármit is megosztanál, pl. a Facebook-on (videó) link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról