Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Álhírvadászat: tizenévesek bevonása a FakeHunter játékba a könyvtárakban

Németország Schleswig-Holstein tartományának könyvtáraiban a tizenéveseket a Die FakeHunter [Álhírvadász] elnevezésű, két-három hétig tartó szimulációs játék segítségével érzékenyítik a félrevezető információk felismerésére. Nyolcadikos vagy idősebb tanulóknak mutatják be, hogy miként lehet az ilyen információkat azonosítani. A gyermekek egy nyomozóügynökség alkalmazottainak szerepét játsszák el. A projekt elindítói kifejezetten a játék céljaira létrehoztak egy SuperNews-SH nevű hírportált, ezzel meg tudják védeni a gyermekeket attól, hogy az internet kritikus helyeit kelljen meglátogatniuk.
Az álhírvadász tizenévesek részletesen megvizsgálják a portál új, hatásvadász híreit. Csapatokat alkotnak, amelyek a rendelkezésre álló álhír-ellenőrző eszközök, például nyomtatott és online lexikonokban és adatbázisokban végzett keresések és szakkönyvek segítségével erősítik meg vagy cáfolják a hírek hitelességét. Az álhírek azonosítása érdekében górcső alá veszik a hír forrását, szerzőjét, megjelenésének dátumát, a kapcsolódó képeket, és eldöntik, hogy valakinek a személyes véleményéről, esetleg rossz tréfáról van-e szó.
A játék a 2019. évi Lipcsei Könyvtári Kongresszuson elnyerte a VDB és a dbv könyvtárosegyesületek információs műveltségi bizottsága által adott második díját a jó gyakorlatok kategóriájában. A programot a CC BY NC licenc nyomán más németországi és külföldi könyvtárak is bevezethetik; az érdeklődőket a Schleswig-Holstein-i könyvtárosok távoktatás (FakeHunter-MOOC) révén is tervezik segíteni. (Álhírvadászat: tizenévesek bevonása a FakeHunter játékba a könyvtárakban; ref.: Koltay T.)
- Kapcsolódó: FakeHunter. Ein Planspiel zum Umgang mit FakeNews link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kithirlevel@gmconsulting.hu -ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról