Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Állami ösztönzés a könyvtár-nemkönyvtár együttműködésekre

Az Egyesült Királyság kormányzati kultúrpolitikája a kulturális területek és a közszolgáltatások közötti együttműködésre ösztönzi az érintetteket. A cikk egy olyan kutatást ismertet, amelynek során az ágazatok közötti irányítási együttműködés gyakorlatát és hatását értékelték a közkönyvtári szektorban a nemzeti Könyvtári Fejlesztési Kezdeményezés (Library Development Initiative, LDI) esettanulmányán keresztül. Az Angliai Művészeti Tanács (Arts Council England, ACE) 2011 után stratégiai felelősséget vállalt a könyvtárak támogatásáért. Az LDI programot 2012 februárjában indították el, azzal a céllal, hogy erősítse a könyvtárak és a művészetek egymásra hatását (szinergiáját), és tesztelje a könyvtári szolgáltatások terén az innovatív együttműködés módszereit. A program témái:
- új szolgáltatási modellek a művészetek és a kultúra együttműködésére;
- koordináció és partnerség az országos gyakorlatokra ható eredmények érdekében;
- a könyvek és az olvasás;
- kereskedelmi partnerkapcsolatok.
A program legfontosabb tanulságai:
- a gyakorlatban együttműködő közösségek (collaborative communites of practice, CoP) építése segíti a közös célok elérését;
- a közös tulajdonlás és döntéshozatal a sikeres projektek kulcsa;
- a könyvtárak unikális értékei (hozzáférés, megközelítés, megbízhatóság) mellett kidomborodott kapocsszerepük emberek és információk, illetve különböző szektorok között; ezekre az értékekre az LDI projektjei egyaránt pozitív hatást gyakoroltak.
Összefoglalva: viszonylag szerény befektetés mellett az LDI elérte célját, és arra sarkallta a közkönyvtárakat, hogy bővítsék együttműködésüket a többi szektorral. Az ACE-nak készített zárójelentés kimondja, hogy a jövő könyvtári stratégiáját az LDI által lefektetett alapokra lehet építeni, de ehhez megfelelő politikai és gazdasági feltételek is kellenek; a kiadások csökkentése a helyi hatóságok részéről negatívan hat a szolgáltatásokra. Ugyanakkor a civil csoportoknak és a médiának a közkönyvtárak bezárására adott válaszai egy új együttműködési lehetőségre hívták fel a figyelmet. (Együttműködő irányítás a közkönyvtárak szolgáltatásfejlesztéséért; ref.: Viszocsekné P. É.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról