Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Állásfoglalás az OSZK kutatói/olvasói nevében

Daniel Herschel név alatt jelent meg jún. 5-én a Könyvtárosok Facebook-csoportjában az Állásfoglalás az OSZK kutatói/olvasói nevében c. felhívás link . A KIT megkérdezte az OSZK sajtófelelősét a témában, de lapzártáig nem érkezett válasz. Ha érkezik; közöljük. Addig részlet a dokumentumból:

"Állásfoglalás az OSZK kutatói/olvasói nevében a könyvtár vezetősége által tervezett átalakításokról, amelyek segítségével az országos szakkönyvtárként működő nemzeti könyvtár státuszának megváltoztatásával leépíteni kívánják a tudományos kutatási célokat szolgáló olvasótermeket és a bennük kialakított egyedülálló szaktudományos könyvgyűjteményeket. (...)
Azonban már nem csupán a termek megnyitása a tét: a kézikönyvtár állományát a tájékoztató könyvtárosok folyamatosan, precíz munkával ápolták, korszerűsítették az igényeknek megfelelően hosszú ideig. Most az a terv, hogy a fentebb említett olvasótermek kézikönyvtárát az általános olvasóterem állományával egyetemben radikálisan apasztják, a speciális, tematikus lexikonok termét teljesen megszüntetik, majd mindebből egy nagyságrendekkel kisebb kézikönyvtárat hoznak létre. Ugyanebbe a térbe (7. emelet) felhozzák a különgyűjteményeket is (6. emelet) - szintén az ő jelentősen leapasztott segédkönyvtárukkal együtt. Ez a döntési mechanizmus minden szempontból katasztrofális lenne: (...)
(...) A kutatók különböző tárgyalóküldöttségei, akik a több, mint két éve zárva tartó szakolvasók megnyitását az OSZK vezetőségétől személyes találkozókon kérvényezték a sok egyéni, válaszra sem méltatott kérelem után, tehát nem kaptak választ arra, hogy miért tervezik felszámolni a jelenlegi szakkönyvtári olvasótermeket, milyen szemléletmód mentén vált 2022-re feleslegessé a hosszú évtizedek munkájával gondosan válogatott, kimagasló színvonalú történettudományi, irodalomtudományi és nyelvtudományi, valamint hírlaptári szabadpolcos könyvállomány, amelynek töredékére csökkentésével a magyar tudományos kutatás eleddig jól működő kutatóhelye fog megszűnni."

A poszt alatt diskurzus alakult ki, melyben Bubonyicz Andrea osztályvezető többek között ezt reagálta:
"nem kell digitalizálni. Már megtette más. Egy részük szabadon, más részük előfizetéssel hozzáférhető. De itt nem ez a lényeg, csak az számít, hogy világvégét vizionálhassunk."

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról