Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Állást foglalt az MKE a 'pedofilellenes' törvényről

Néhány hónapja a könyvtárosok körében is nagy felháborodást okozott a 2021. évi LXXIX. törvény. A sajtót is bejárta a hír egyes túlkapásokról. Ezért gondolta úgy az MKE elnöksége, hogy 2022. febr. 15-én közzéteszi állásfoglalását.
Hosszas bevezetőt követő néhány, a lényeget érintő idézet:
"A törvényi szabályozáson azonban finomítani szükséges, mert jelen formájában nem lehet alkalmazni, betartani, visszaélésekre, önkényes, indokolatlan döntésekre adhat alkalmat."
"Ami a jogszabály(ok) könyvtári alkalmazási nehézségeit illeti, a törvény elég differenciálatlanul gyermeknek minősíti az összes 18 év alatti fiatalt, ..."
"Pedagógiai szempontból tekintve nem a tiltás, hanem a problémák őszinte, sok szempontú megismerése, megbeszélése lenne a megfelelő felkészítés számukra."
"A törvény több olyan tartalmi megjelölést is tesz, amelynek meghatározását nem lehet egyértelműen megtenni; szubjektív megítélés kérdése, hogy az erőszak, a szexualitás vagy a homoszexualitás megjelenítése milyen mértékű, illetve, hogy mennyire öncélú. A törvény akkor is büntetni rendeli a pornográfnak minősített felvételek készítését, ha nincsen valóságos sértettje, csak nem létező személyek valósághű ábrázolásáról van szó."
"Meg kell jelölni a [tiltani szándékozott - szerk.] programokat is, sőt a köznevelési intézményben való felhasználhatóságának időtartamát. Ilyen nyilvántartás jelenleg nincsen; a könyvtárak, amelyek a köznevelési intézményekkel együttműködve az adott témakörökben igen sok foglalkozást szoktak szervezni az iskolákban-óvodákban, most egyénileg próbálják ezeket elfogadtatni egy-egy, a törvény által érintett témákba vágó program megvalósítása ügyében. Ezt a helyzetet véleményünk szerint sürgősen rendezni kell."

Kapcsolódó: A Magyar Könyvtárosok Egyesülete szerint nem tiltani kellene könyveket, hanem beszélni róluk link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról