Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Állítsd helyre a civil társadalmat - és kezdd a könyvárral (olvasóink szavazatára)

A The New York Times Eric Klinenberg szociológus professzor véleménycikkét közölte. A szerző szerint az elmúlt években sok kritika érte a könyvtárakat a kölcsönzött könyvek számának csökkenése miatt. A kritikusok azt mondják a könyvtárak már nem szolgálják a régi funkciót. A könyvtárak éheznek a forrásokra. Néhányat be is kellett zárni a támogatás hiányában.
Ennek ellenére a könyvtárak nem irrelevánsak. Például New York-ban a részvétel a programokon és a könyvtárban töltött idő is megnőtt. Valójában a könyvtárat annyi ember használja különböző okokból, hogy a rendszer és a könyvtárosok túlterheltek. A Pew Research Center 2016-os kutatása szerint az amerikai 16 éven felüliek fele látogatott az elmúlt évben könyvtárat. Kétharmaduk véleménye, hogy a helyi fiókkönyvtár bezárása hatással lenne a közösségre.
A szociológus szerint a könyvtárakat sokan akkor hanyagolják, mikor a társadalom számára a legértékesebb. A közkönyvtárak ingyenes, nyílt hozzáférésű használata ellentétben áll a világot mostanság uraló piaci logikával. Nagyon kevés befolyásos ember érti meg a könyvtár szerepét a modern közösségekben.
A könyvtár "közösségi infrastruktúra". Átalakítja a fizikai teret és ahogy az emberek kapcsolatba lépnek egymással. A könyvtár nem csak könyvekhez és kultúrához kínál ingyen hozzáférést. Hanem az időseknek nyújt társaságot, az elfoglalt szülőknek gyerekfelügyeletet, migránsoknak nyelvtanítást és használható tereket a hajléktalanoknak. A szerző kutatása szerint a könyvtárat sok idős, egyedülálló, özvegy használja. Eljárnak könyvklubokra, filmvetítésekre, varrókörökre, egyéb eseményekre. Sokaknak ez az egyetlen hely, ahol más generációkkal találkozhatnak. De akár a saját generációjukkal is, pl. tinédzserek, friss szülők, nagyszülők.
A Starbucks vagy a McDonald's is a közösségi infrastruktúra értékes része, de ezeket nem mindenki érheti el gyakran. És nem is minden fizető vendéget látnak szívesen. Az idősek gyakran kerülik, mert nem érzik magukat odatartozónak. A szegények és hajléktalanok meg sem próbálnak bemenni.
A könyvtárakban is előfordul vita, például mentálisan beteg és drogos látogatókkal. De előlük az erre szakosodott intézmények is gyakran elfordulnak. Ezért a könyvtárban kaphatnak menedéket, ahol egyébként jól kezelik őket is. A könyvtárban különböző hátterű, érdeklődésű, etnikumú, fajú emberek mindegyike egy élő demokratikus kultúra része. Fontos lenne, hogy a könyvtárak megkapják a megérdemelt figyelmet. A civil társadalom alapkövei. Ha van esély újraépíteni egy jobb társadalmat, akkor pont olyan közösségi infrastruktúrára van szükség, mint amilyen a könyvtár. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról