Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Könyvtárak helyett Amazon Kindle Unlimited...

A Kindle Unlimited szolgáltatást 9,9 dollárért kínálja az Amazon -- egyelőre az USA-ban. Ebben korlátlan hozzáférést ad 600.000 címhez. A szolgáltatás sokak fantáziáját beindította: pl. 60 millió brittel számolva évi 1 (az idén éppen 1,7) milliárd fontból tartják fenn könyvtári rendszerüket, ami potenciális előfizetésenként hozzávetőleg 20 fontot jelent. Ráadásul ilyen összeg esetén jelentős diszkont kedvezmény és könyvgyűjtemény is kialkudható. Angliában a könyvtárak már eddig is az Amazon rendszeréhez hasonlóan működnek. Public Lending Right rendszerének továbbfejlesztésével biztosítani lehet, hogy az olvasott művek arányában kapjanak jogdíjat (igaz, nem túl nagyot) a szerzők.
A briteknek mindössze 8% vásárol évente egy kötetnél többet. Aki viszont vásárol, az egy kötetnél jóval többet. Ezek az adatok ugyan csak vásárlásról, és nem olvasásról szólnak, de azért összefüggenek.
A modell hasonló az első brit könyvtárakéhoz: használati díj fejében az olvasó az összes könyvhöz hozzáférhetett. Akkor fizikai könyvekről volt szó. Ugyanakkor nincs ok arra, hogy ugyanez a magánvállalkozásokra jellemző modell ne működne elektronikus kiadványok esetén. Lehet, hogy a hagyományos fizikai könyvtárakra nincs is már szükség?
Sokkal nagyobb a könyvválaszték, mint amennyi egy könyvtárépületbe beférne (ha nem a kötelespéldány-jogokkal bíró könyvtárakra gondolunk, akkor is).
Több cím, könnyebb hozzáférés, és nagyobb megtakarítás. (ref.: MG)

Hírforrás: Forbes ; NOL
2014. július 18.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=amazon_kindle
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról