Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Amerikai Digitális Közkönyvtár -- közszolgáltatás, önhatalmúlag

2013. április 18-án indult az Amerikai Digitális Közkönyvtár (Digital Public Library of America, DPLA), mely az ország tudományos könyvtárainak, levéltárainak és múzeumainak az anyagát teszi ingyenesen hozzáférhetővé. A DPLA két olyan eszmeáramlat gyümölcse, mely mindig is formálta az amerikai civilizációt: az utópiáé és a pragmatizmusé. A technika és a forrás is rendelkezésre áll, hogy az állampolgárok elérjék minden amerikai könyvtár anyagát. Ez a DPLA küldetése, de a nagyszabású feladat esetében először mérlegelni kell, mit lehet most megoldani -- ez a pragmatizmus. A működőképességhez pedig szükséges, hogy nagyban gondolkodjanak, de kicsiben kezdjenek hozzá. Eleinte csak kis mennyiségű, de sokszínű anyaghoz (könyvekhez, kéziratokhoz, műalkotásokhoz) lehet majd hozzáférni, melyeket már digitalizáltak szerte az országban, és e mag köré növekszik majd fokozatosan a többi, míg nemzeti digitális könyvtárrá nem válik. A projekt csak eddigi története alapján érthető meg. Csak három éve vetődött fel a könyvtár létrehozásának a gondolata alapítványok és könyvtárak vezetőinek a körében, akkor döntötték el, hogy ?online dokumentumok nyílt, közös hálózata lesz, melyen a könyvtárakban, az egyetemeken, a levéltárakban és a múzeumokban található élő nemzeti örökség? kap helyet a jelenlegi és a jövő nemzedékek oktatása, informálása és gazdagítása érdekében?. Felmerül a kérdés, ki hatalmazta fel őket erre. Senki. (ref.: Már működik az Amerikai Digitális Közkönyvtár! Pajor E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról