Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Amerikai országos könyvtárszabályozási trendek 2015-ben (olvasóink szavazatára)

A könyvtár létezését, fenntartását is szabályozó törvények felölelik pl.: titoktartás kérdése, az állami és megyei támogatás megléte, könyvtárosi továbbképzés, a szerzői joggal kapcsolatos felvetések.
Az ALA nemrég kiadott közleményében nemcsak ezekkel a kérdésekkel foglalkozik. A jelentésben szóba került az iskolai könyvtárosok létének fontossága. Ezzel a kérdéssel manapság gyakran foglalkoznak, mert egyre több helyen zárják be, szüntetik meg az iskolai könyvtárakat pénzügyi gondokra hivatkozva.
1965-ös rendelet: az állam garantálja az iskolák, ezen belül a könyvtárak anyagi támogatását. 2001-ben a 'No child left behind' nevű törvényen keresztül az iskolákat anyagi támogatásban részesítették, viszont az iskolai könyvtárakat nem számították bele a támogatottak körébe.
- Az 2015 februári törvényváltoztatás szerint (Skills Act) kibővítenék a könyvtári tevékenységeket, mely a következőt takarja:
-nagyobb lehetőségeket kapnak a tanárok és a könyvtári dolgozók is a további professzionális fejlődésre.
-elősegíti a tanárok és könyvtárosok közötti kapcsolatok fejlesztését.
-biztosítja a megfelelő tankönyvek elérését azon diákok számára, akik nem a tipikus , megszokott háttérrel rendelkeznek.

- A titoktartásra vonatkozó rendeletek létrejöttében aktív szerepet játszik az ALA is.
- Az állami könyvtári támogatás kapcsán Obama 2015-ös költségvetési tervében $8.8 millió kért a Kongresszustól, melyet a könyvtárak és múzeumok ingyenes elektronikai hozzáférhetőségére fordítanának.
- A munkaerő-piac támogatásában a könyvtárak is kiveszik részüket. Egy tavaly júliusi törvény szerint a közkönyvtárak állami támogatást kaphatnak a munkalehetőségek hatékonyabbak közvetítő programokra.
- E-rate néven 2 törvény is nagyban finanszírozza az iskolai telekommunikációs szolgáltatásokat. (ref.: NM)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról