Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ami pezsgést hoz: a beszélgetések - 10 éves a Csorba Győző Könyvtár 1-es könyvtárbusza

Négyezer dokumentum a könyvtárbuszon! Rendben, de miből mennyit, hogyan? Milyen gyakran frissüljön? Ilyenek voltak a kezdeti dilemmáink az állománnyal kapcsolatban, persze hamar kiderült, hogy úgysem a könyvtáros diktál, hanem az olvasó. Legyenek kívánságok, kérjenek az olvasók könyveket mindenféle témában! Az még hagyján, ha adott volt a szerző és a műve, de előfordultak zavarba ejtő, nehéz kérdések is, mondjuk őstörténet, tenyérjóslás, esetleg szintetizátor behangolása témakörében is. Hála a csapatmunkának, a megoldatlan kívánságok listája mindig rövid maradt.
Ami pezsgést hoz: a beszélgetések. Bakter hosszú percek óta magyaráz. A könyvtárbusz sofőrje pedig ugyanennyi ideje hallgat, olykor összefonja kezét, megpödri bajszát, bőszen bólogat, de aztán éles hangon közbevág, ha valamiben nem egyezik a véleménye. A téma súlyos: otthon bütykölés, barkácsolás. A könyvtáros már a kardántengelynél elvesztette a fonalat.
Merthogy a könyvtárbuszba járás nem csak az irodalmi alkotásokról szól. Persze itt vannak körülöttünk a könyvek és szívesen megvitatjuk, hogy kinek, melyik kötelező olvasmány volt hatalmas élmény, vagy épp vette el a kedvét egy életre az olvasástól. Az évek során ezeknél azért jóval többet fedtünk fel magunkból, illetve ugyanígy rengeteg történetet osztottak meg velünk olvasóink. Ilyenformán van, ahol kevés is az ott töltött másfél óra, hiszen épp csak bemelegedtünk, máris tovább kell állnunk a következő helyszínre. Két hét múlva folytatjuk!

Éppen 10 éve, 2010. december 6-án indult útnak a Csorba Győző Könyvtár 1-es számú könyvtárbusza. Az európai uniós forrásból megvalósult jármű többéves előkészítő munka után gördült ki a pécsi Tudásközpont parkolójából, újraindítva ezzel Baranya 27 hátrányos helyzetű településének könyvtári ellátását. Az alábbi személyes hangvételű írással emlékezünk vissza az elmúlt évtizedre, felidézve az olvasókat, a busszal átélt kalandokat, élményeket és a sok ezer megtett kilométert.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról