Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Amiért bomlanak (és rettegnek) a gyerekek: Kinder-tojást kibontó és mondóka Youtube-csatorna

Pár napja jelent meg egy cikk a New York Timesban arról, hogy a YouTube gyerekeknek szánt applikációján időnként kifejezetten ijesztő tartalmak is átcsúsznak, a frászt hozva a gyanútlanul videókat néző páréves gyerekekre.
Nem egyszerűen klasszikus szörnyfilmekről vagy egyéb jól ismert ijesztgetési formákról van szó, hanem egy egészen sajátos műfajról: ismert rajzfilmek nagyon bizarr, sokszor szürreális és zavarba ejtő eltorzításairól, melyekben erőszakos jelenetek, villódzó hang- és képhatások és teljesen megmagyarázhatatlan jelenetek váltják egymást.
A YouTube gyerekek látogatta világa egy egészen bizarr univerzum, ami sokkal nagyobbra nőtt, mint amire gondolni szoktunk: jól jelzi ezt a Bridle által is említett Kinder-tojás kicsomagolására létrehozott csatornák létezése. Az ilyen kicsomagolóvideókon egy kezet látni, amint szép lassan kibont Kinder-tojásokat. Az egyik legnagyobb erre specializálódott csatornának ma 3,7 millió feliratkozója van, videóikat pedig több mint hatmilliárd (!!!) alkalommal nézték meg. Ezek egészen döbbenetes számok, Justin Bieber videóit például 10 milliárd alkalommal tekintették meg eddig.
A műfaj már magyarul is megjelent, visszafogottabb számokkal, de azért ez a videó például összeszedett 80 ezer megtekintést: link
Hasonlóan durva megtekintési számokat tudnak hozni a különféle mondókavideók: az erre szakosodott Little Baby Bum a YouTube hetedik legnépszerűbb csatornája, 515 videóval szedtek össze 11,5 millió feliratkozót és 13 milliárd megtekintést.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról