Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Amiért érték a könyvtár az önkormányzat számára (olvasóink szavazatára)

A 10. World Urban Forumon a világ minden részéről összegyűlnek a városok és falvak képviselői. A 2020. február 8-13-i esemény alkalmából az IFLA összegyűjtött 10 példát, a könyvtárak hogyan mutathatják be magukat.
1. Kulturális központ: lehetőséget biztosít mindenkinek az írók és írásaik megismerésére. Főleg a helyi írók bemutatására. Kulcsszereplője nemzetközi, pl. UNESCO irodalmi kezdeményezéseknek.
2. Tanulási csomópont: megszeretteti az olvasást. Informális és formális lehetőséget nyújt a műveltség fejlesztéséhez. Ez más területen is az előrehaladás alapja.
3. Oktatási portál: a könyvtár helyet ad más tanulási lehetőségeknek. Pl. tréningeknek, számítógépes és vállalkozói képzéseknek.
4. Nyilvános egészségügyi információs pont: az önkormányzatok sokszor vállalják az egészség és a jóllét segítését. Az információ fontos része a jó döntéseknek. Pl. mit egyenek, hogyan éljenek.
5. A történelem őrzője: sok könyvtár gyűjt helyismereti dokumentumokat. A helyi történészek számára a kulcsforrást jelenti, és más kutatóknak is.
6. Megosztáson alapuló gazdaság bemutatása: a könyvtár a könyvekkel jól reprezentálja a "sharing economy" jelenséget. Egyre többen fedezik fel jelentőségét a fenntartható fogyasztás és -oktatás szempontjából.
7. Kirakat: az internet nagy szerepet játszik a tanácsi kezdeményezések bemutatásában, de mindenki látogat el a weboldalra. A könyvtárak kiegészítő kommunikációs lehetőségeket kínálnak.
8. Nyílt közösségi tér: a könyvtárak mindenkinek nyitva állnak. Gyakran a közösség egyetlen, nem kereskedelmi célú intézményét jelentik. Sokszor beszélgetéseket szerveznek, segítenek a nyílt kormányzati adatfelhasználásban.
9. E-kormányzati hozzáférési állomás: sok kormányzati szolgáltatás csak online elérhető. A könyvtár segít azoknak, akiknek hiányzik az eszközük vagy magabiztosságuk a használatukhoz.
10. A büszkeség forrása: egy jó könyvtár valódi polgári büszkeséget jelenthet a helyieknek és a látogatóknak. A valahová tartozás élményét adják. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról