Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Amikor a könyvtárosok kilakoltatása pörgeti fel a szolgáltatást az egyetemen

A közel 2800 hallgatóval rendelkező Penn State-Berks a Pennsylaniai Állami Egyetem 24 campusból álló rendszerének egyik tagja. Könyvtárát egy gyorsan terjedő penészfajtát miatt sürgősen ki kellett üríteni.
A könyvtárosok rögön elkezdtek helyet keresni szolgáltatásaiknak. Az IT információs iroda, az általános munkaszobák, a könyvtárközi kölcsönzés és a kötelező irodalom "mozgó" részlege a campus konferenciatermeibe, auláiba, folyosóira szorultak; a legnagyobb kihívást a használókkal való kapcsolat fenntartása szempontjából az olvasó- és kutatószolgálat elhelyezése jelentette. A könyvtárhasználati képzéseket sikerült nagyjából fennakadásmentesen lebonyolítani a számítógépes tantermekben.
Az együtt töltött hat hét során kiderült, hogy a Központhoz forduló hallgatóknak gyakran komplex, a kutatás és a tudományos írás módszertanát egyaránt magában foglaló szolgáltatásra van szükségük, és roppant előnyös számukra, ha a két terület szakemberei közösen foglalkoznak velük. A Központ tutorai szintén felismerték, milyen értékes segítséget kapnak a könyvtárosoktól. A téma körülhatárolása, a megfelelő források felkutatása és a források értékelése, a hivatkozás szabályainak megtanítása a könyvtárosok feladata volt, míg az érveléstechnika, az idézés és a stílus kérdéseiben a tutorok konzultáltak a diákokkal.
A könyvtárosok a könyvtár falai közül a campus "mélyvizébe" kivetve rengeteg együttérzést, bátorítást és érdeklődést kaptak. A baj révén reflektorfénybe kerültek, ahogy a forgalmas helyeken állva kínálták szolgáltatásaikat vagy éppen hátizsákkal hozták-vitték a kért könyveket. Az egyetemi közösség számára nyilvánvalóvá váltak a könyvtár addig láthatatlannak tűnő értékei, a könyvtárosoknak pedig nagyszerű lehetőségük nyílt új kapcsolatok építésére - ezek egyike volt az együttműködés a Tudományos Írás Központtal. Kulcsfontosságú volt a könyvtár jó kommunikációja, gyors reagálása, szerencsés helyettesítő megoldásai, alkalmazkodóképessége és pozitív hozzáállása. (Az otthontalan könyvtáros: kutatástámogató szolgáltatások biztosítása a campuson - könyvtár nélkül; ref.: Fazokas E.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról