Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Amikor két, különböző profilú könyvtár egyesül - esettanulmány

Szakmai egyetértés övezi azt az állítást, hogy a könyvtárak romló anyagi helyzete szorosabb együttműködést követel az ágazat szereplőitől. Jelen cikk egy partnerkapcsolat történetét és tanulságait összegzi, melynek során két eltérő feladatkörű könyvtár integrációját kísérelték meg: a Montgomery County Public Schools (MCPS) tanári szakkönyvtára tagozódott be a University of Maryland (UMD) könyvtári rendszerébe tartozó Universities at Shady Grove (USG) Library/Media Centerbe. Az intézmények 2005-ben egyeztek meg az összevonásról, az immár közös fenntartású könyvtár pedig 2008-ban kezdte meg működését. Sajnálatos módon a Maryland államot sújtó pénzügyi nehézségek az MCPS-t is komolyan érintették, és az elvonások miatt 2014 őszén a tanári szakkönyvtárat meg kellett szüntetni, ami a könyvtárközi partnerkapcsolat végét is jelentette.
A szerző 2014-ben a könyvtáregyesítés érintettjeivel összesen 12 interjút készített, hogy felmérje a vállalkozást a maga komplexitásában. (...)
Noha az együttműködés adminisztratív szinten megvalósult, és mindkét partnerintézménynek megtakarításokat is hozott, sőt, a látogatottságban is javulást tapasztaltak, elmondható, hogy a könyvtárosok inkább egymás mellett, mintsem együtt dolgoztak. Nem tudott megszületni az a valódi együttműködés, amit a könyvtárösszevonástól reméltek, így ez a kezdeményezés a partnerintézmények számára egy elszalasztott lehetőség maradt. (Két könyvtár regénye: esettanulmány két eltérő feladatkörű könyvtár egyesüléséről; ref.: Szabó P.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról